Sport téli olimpia 2022

Megóvja a magyar csapat a döntőt Liu Shaolin Sándor kizárása után

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Óvást nyújt be a magyar csapat, miután Liu Shaolin Sándort azt követően zárták ki a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében, hogy az első helyen haladt át a célvonalon. Mindezt Bánhidi Ákos, edző-menedzser mondta el az M4-nek.

„Nem tartjuk igazságosnak a döntést, egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy már azt sem értették, hogy az újraindítás után mit keresett még a mezőnyben az egyik rivális, aki egyértelműen Liu Shaolinra utazott végig.

Kapcsolódó
Videón Liu Shaolin kizárása és Liu Shaoang olimpiai bronzérme
Egy vitatott döntés után is sporttörténelmi magyar érem született Pekingben.

Bánhidi azt is mondta: sok mindent látott már, de ezzel a döntővel több probléma is volt, olimpiai aranyéremről van szó, nem hagyhatják szó nélkül, a versenybíróságnak éreznie kell a törődést. Sosem volt még olyan, hogy aranyat visszaadjanak, de hátha majd most, tette hozzá.

Az utolsó kanyar után a kínai rivális két kézzel is visszahúzta Liu Shaolint, aki elesett a célban, de az öklét rázva ünnepelt. Aztán hosszasan videóztak, majd két esetben látták szabálytalannak Liu Shaolint, ezek közül az egyik egy előzés volt, ahol vállal, karral vágott be ellenfele elé.

Kizárása miatt a negyedikként célba ért öccse, Liu Shaoang bronzérmes lett (ebben a sportágban ez az első magyar egyéni érem), míg az arany a kínai Zsen Ce-vejé. Ez az első olyan téli olimpia, amikor Magyarország egynél több érmet szerez, a rövidpályás gyorskorcyoláyzók mixváltója is harmadik lett.

A magyarok óvásáról kedden a 12.15-ös (magyar idő szerint 5.15-ös) technikai értekezleten születik döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik