Élő Sport

Liu Shaolin Sándort az első helyről zárták ki, Liu Shaoang bronzérmes az olimpián

Kovács Tamás / 24.hu
Kovács Tamás / 24.hu

Liu Shaolin három percig olimpiai bajnoknak mondhatta magát a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában, ám a videózás után az a döntés született, hogy két esetben is szabálytalan volt, így kizárták. Így is született egy magyar érem, mert öccse, Liu Shaoang harmadik lett.

A döntőt kétszer kellett elindítani, mert az első rajtnál pár kör után leállították a futamot, mivel az egyik korcsolyáról levált pengedarabok voltak a jégen.

Az újraindítást követően Liu Shaoang gyorsan kiszállt az éremesélyesek közül, Shaolin viszont egy kisebb ütközés után az élre tudott állni. Az idősebbik Liu fivér az utolsó méterekig óriási csatában volt a kínai Zsen Ce-vejjel, a célbaérkezés után a magyar koris elesett, de így is örült, mivel négy ezreddel ő volt a gyorsabb.

Aztán jött a videózás, és a zsűri megállapította, hogy Liu két esetben is szabálytalanságot követett el, így sárga lappal kizárták – később a magyar csapat jelezte, hogy megóvja a futamot. Számára ez hatalmas csalódás jelentett, öccse viszont így ért oda a harmadik helyre, ami Pekingben a második bronza, karrierje során pedig ez a harmadik érme az olimpiákon.

Mivel szombaton a vegyes váltó bronzérmes lett, így ez az első olyan téli olimpia, amelyen a magyar küldöttség két érmet is nyert.

A nők 500 méteres versenyében Jászapáti Petra a B döntőbe került, ahol második lett, ami összesítésben a 7. helyet jelenti.

eredmények, rövidpályás gyorskorcsolya:

férfi 1000 méter:
1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
…14. Krueger John Henry (Magyarország)
Liu Shaolin Sándort kizárták.

 

női 500 m, olimpiai bajnok:
1. Arianna Fontana (Olaszország) 42.488 mp
2. Suzanne Schulting (Hollandia) 42.559
3. Kim Boutin (Kanada) 42.724
…7. Jászapáti Petra
…21. Kónya Zsófia

Jönnek a férfiak

Liu Shaoang a második, Krueger a harmadik, Liu Shaolin Sándor a negyedik futamban indul. A cél az első két hely valamelyike.

Negyedjére sikerült csak elindítani a futamot

Az utolsó női negyeddöntőben négyszer kellett ellőni a rajtot, az olasz Martina Valcepinát kiugrás miatt kizártak, majd a japán Kikucsi és az amerikai Santos bukott, így a holland Schulting és a kínai Csü vitte el az első két helyet, teljessé téve ezzel az elődöntő mezőnyét.

Elesett, de továbbjuttatták

A harmadik női negyeddöntőben is volt esés, az orosz Proszvirnovát kizárták emiatt, a kínai Csangot viszont továbbjuttatták, mivel az orosz szabálytalan manőverének lett az áldozata. Az első két helyen az olasz Fontana és a belga Desmet végzett.

Jászapáti rajt-cél győzelemmel elődöntős

A magyar versenyző egyből élre állt, a holland Poutsma üldözte ugyan, de az utolsó előtti körben elesett, így Jászapáti nagyon simán nyert, és ezzel ott van az elődöntőben!

Változtattak a sorrendben

Végül Boutin és az olasz Valcepina ment tovább, a kínaival ütköző, és eleső Charles-t pedig szintén továbbjuttatták.

Megy a videózás

Ez még csak az első futam, de nem kell meglepődni, rövid a táv, nagy a helyezkedés, ebbe vele van kódolva a bukás, az ütközés lehetősége.

Bukás az utolsó kanyarban

Az első női negyeddöntőben úgy tűnt, hármas kanadai győzelem lesz, de az utolsó kanyarban Charles ütközött a kínai Fannal, és mindketten kicsúsztak. A futamot a kanadai Boutin nyerte honfitársnője, Brunelle előtt.

Jászapáti Petra kezdi majd a napot

A második futamba kapott besorolást. A negyeddöntőből futamonként az első kettő, valamint a két legjobb idővel rendelkező harmadik jutott tovább az elődöntőbe.

Történelmi nap lehet

Ez lehet az első olyan téli olimpia, amelyen egynél több érmet szerez a magyar küldöttség. Hajrá!

Kruger már tudja, milyen érzés

Kruger John-Henrynek 1000 méteren már van olimpiai érme, négy éve Phjongcshangban második lett amerikai színekben.

„Egyre jobban érezzük a jeget, a pályát, ebben a csarnokban is álltam már dobogóra a világkupában. Végig higgadtnak kell maradni, és akkor szép eredményeket tudunk elérni” – idézte az MTI a korist.

Ha Jászapáti fel lesz paprikázva, bármi lehet

„Ha Petra jó rajtot kap el, nehéz őt utolérni 500-on. Ezen a távon volt már dobogós, remélem, kellően fel lesz paprikázva hétfőn” – mondta Bánhidi Jászapátiról. Ebben a számban még Kónya Zsófia indult, de ő kiesett.

Az edző bizakodó

„Most már magabiztosak is lehetünk, a versenyzőket elárasztja az önbizalom, és látják, vannak itt komoly lehetőségek. Jönnek az egyre komolyabb futamok, egyre komolyabb ellenfelek, és ez pluszt jelenthet velük szemben. Bizakodó vagyok, mindenki felkészült, és most közel sincs olyan sorozatterhelés, mint a négynapos világkupákon vagy más nagy versenyeken” – nyilatkozta az MTI-nek Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorisok edző-menedzsere.

Jön az újabb magyar érem?

A rövidpályás gyorskorcsolyázók már szállítottak egy érmet a pekingi téli olimpián, hiszen szombaton a vegyes váltó a harmadik helyen végzett. Most itt az újabb lehetőség, női 500 méteren Jászapáti Petra, a férfiak 1000 méteres versenyében a Liu fivérek, valamint Krueger John-Henry a negyeddöntőből indítja a hétfői programot.

Olvasói sztorik