Sport

A boksz, a súlyemelés és az öttusa sem került be a 2028-as olimpia előzetes programjába

Luis ROBAYO / AFP
Luis ROBAYO / AFP

A téli olimpia helyszínén, Pekingben tartott ülést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelyen szóba került, milyen sportágak kerülhetnek ki a 2028-as Los Angeles-i nyári játékok műsorából.

Az előzetes programból három tradicionális olimpiai sportág, a súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa is kikerült. A hír olyan szempontból nem meglepő, hogy az utóbbi években mindhárom sportág pengeélen táncolt, az öttusát pedig sokan egyenesen eltemették, amikor kiderült, hogy egy drasztikus változtatás révén a lovaglás eltűnik a versenyszámok közül.

Kapcsolódó
Az öttusa meghalt, élt 112 évet
Hogy nézne ki a 400 vegyes mellúszás nélkül? Mire lenne jó a só, ha hirtelen elmenne az íze? Nagyjából ezek a kérdések fogalmazódtak meg a magyar öttusa nagy alakjaiban, amikor kiderült, hogy a sportágból, amelyet Coubertin báró a férfiasság mintaképének alkotott meg, az eddigi legdrasztikusabb váltással törlik a lovaglást.

A NOB egyelőre 28 sportágra bólintott rá, és próbálják nagyon fiatalossá tenni a programot, így a gördeszkázás, a falmászás vagy a szörf is a kiválasztott sportágak között maradt.

Nem reménytelen azonban az ökölvívás, a súlyemelés és az öttusa helyzete sem, de mindhárom sportágnak orvosolnia kell a fennálló problémákat.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek rendet kell tennie a pontozási rendszerben, miután kiderült, hogy a 2016-os riói olimpián manipulálták a mérkőzések eredményét.

A súlyemelésnek a sok doppingeset került veszélybe az olimpiai léte, míg az öttusasportnak meg kell találnia, mivel pótolja a lovaglást, valamint a NOB azt várja, sikerüljön a fiatalok számára vonzóbbá tenni a sportágat.

A Los Angeles-i olimpia szervezőbizottsága 2023-ban tehet javaslatot arra, hogy milyen sportágak kerüljenek a most megszavazott 28 mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik