Sport

A magyar homofóbtörvényről is lesz véleményük a német kéziseknek

AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Johannes Golla, a német férfi kézilabda-válogatott új csapatkapitánya a jövő héten rajtoló magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon olyan társadalompolitikai kérdésekről is ki akarja fejteni a véleményét, mint a magyar homofóbtörvény – erről a játékos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában beszélt.

Kapitányként mindent megteszek annak érdekében, hogy bárki elmondhassa a véleményét. Nem tudom befolyásolni, ami a magyar politikában történik, de nem helyeselem

– mondta a Flensburg-Handewitt beállósa.

Kapcsolódó
Rettegnek a dánok, hogy berobban a koronavírus a kéziválogatottnál
Az első pozitív eset már megtörtént, egy hét múlva rajtol az Eb.

Úgy véli, ugyan a kézilabda kisebb közönséget mozgat meg, mint a foci, de ahol csak lehetséges „nekünk, kézilabdázóknak is fel kell állítanunk egy mércét és ki kell mondanunk a véleményünket.”

Nem titkolta, hogy magánemberként és sportolóként is aggódik.

Mindig azt fogom mondani, hogy a sokszínűség híve vagyok, azaz mindenki legyen olyan, amilyen lenni akar

– hangsúlyozta.

A 24 éves játékos interjújában azt is kifejtette, szerinte a sportágban tapasztalható nagy stressz és leterheltség miatt lerövidül a játékosok pályafutása.

„Néha csütörtök este fél négykor hazaérek, de péntek reggel már repülünk a következő meccsre. Aztán vasárnap délután fél ötre érünk csak haza. Az utazás nagy szívás, de mit tegyünk? Nincs más választásunk, mint megpróbálni minden mérkőzésen és versenyen ott lenni.”

Ráadásul a koronavírus-válság súlyosbította a helyzetet, hiszen még zsúfoltabbá vált a naptár.

„Őrültség, ha az elmúlt másfél évet nézzük. 2020 elején hat hónapra teljesen leálltunk. Akkor arra gondoltunk, mikor kezdődik végre újra. Minden bizonytalan volt. De amióta újra kezdtük összesen három hét szabadságom volt. Ez nagy baj, hiszen a család sem lát bennünket. A barátnőm egyedül volt a babánkkal az olimpia idején, majd most az Európa-bajnokság alatt is.”

Németországra pénteken és vasárnap két felkészülési mérkőzés vár Szerbia ellen, majd az Európa-bajnokság csoportkörében Fehéroroszország (január 14.), Ausztria (január 16.) és Lengyelország (január 18.) következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik