Élő Sport

Két vereség után újra meccset nyert a vébén a női kéziválogatott

Illyés Tibor/MTI
Illyés Tibor/MTI

A magyar női kézilabda-válogatott abban a tudatban léphet pályára Kongó ellen, hogy már biztosan nem lesz lehetősége negyeddöntőbe jutni a világbajnokságon. Ehhez ugyanis Dél-Koreának le kellett volna győznie Németországot, ehelyett az európaiak magabiztos játékkal arattak kilencgólos győzelmet.

A tét tehát nem nyomhatta a mieink vállát, ennek ellenére kissé idegesen és bele-belebakizva kezdett a magyar válogatott. A kezdőként pályára lépő Vámos Petra viszont magára vállalta a támadó játékunk szervezését és a nyílt védekezéssel kezdő kongóiak nem tudták megfogni az üres területekbe beszaladó irányítót. Az osztogatásai és a góljai is sokat dobtak a játékunkon, amihez Szikora Melinda védései és a védekezésünk megszilárdulása is párosult. Ennek köszönhetően egy 9-2-es sorozatot követően 11-4-re ellépett a magyar csapat.

Ezután Golovin Vlagyimir felforgatta az összeállítást, sokan pályára léptek a vébén azok közül, akik kevés játéklehetőséghez jutottak. Ez a védekezésben és az eladott labdákban is meglátszott, a félidő végére azonban így is megmaradt egy tekintélyes nyolcgólos különbség. Az ellenfelünk főleg Ngombele átlövéseiből volt veszélyes, de összességében nem sok gondot okoztak a támadások.

Térfélcsere után újra a meccset kezdő csapat lépett pályára és Lukács lerohanásos góljaival, valamint Planéta Szimonetta büntetőivel magabiztosan kezdte meg a második félórát. Szemerey Zsófia sokáig nem kapta el a fonalat a kapuba, de idővel jöttek tőle is védések, támadásban viszont feltűnően sok lövést hibáztak el a mieink szélről. Yimba a második félidőben sok gondot okozott, de egy pillanatig sem forgott veszélyben a magyarok győzelme, egyedül a különbség maradt kérdéses. Végül be kellett érnünk nyolc góllal, mivel az utolsó cirka tíz percben sok hibát vétett a válogatott.

A magyar válogatott vasárnap 18 órától a Koreai Köztársaság ellen zárja szereplését a világbajnokságon.

Női kézi-vb, középdöntő, 2. forduló, III. csoport

Magyarország-Kongó 30-22 (16-8)

Hozta a kötelezőt Golovin csapata a vébén

Ugyan a továbbjutás elúszott, a magyar válogatott két vereség után újra győzelemért lépett pályára a vébén. Idegesen kezdett Kongó ellen a válogatott, de az első félidő derekán már komoly előnyt dolgozott ki és komoly rotáció is belefért, félidőben nyolcgólos előny alakult ki. Térfélcsere után tízre is nőtt ez a különbség, de kiengedett a magyar csapat a végére, így 30-22-re nyerte a kötelezőnek számító középdöntős meccsét.

19:21

Kovács elhibázott egy akciót, neki egyszer sem sikerült ma este gólt dobnia, majd Tóvizi labdaszerzés után üres kapu mellé dobott szinte egész pályáról. Ngombele még egy betörés után szépített, ez zárta le a meccset 30-22-re.

30-21

Tóth lövése a lécről jött ki, Planéta viszont bedobta a „szokásos” büntetőjét. Ngombele átlövésből talált be a túloldalon, miközben Tóth újra kapufát lőtt, Kácsor lövését pedig Bazekene védte lábbal.

29-19

Fodor csak bedobta első gólját a vébén, de Yimga is újra eredményes volt, miután a rövidbe pattintva becsapta Szemereyt. Egy labdaszerzés után Planéta üres kapura dobhatott gólt, megint tíz volt közte, amikor Kongó időt kért.

27-17

Tóvizi beállóból dobott gólt, a kongóiak viszont ugyanilyen helyzetet hibáztak el, aztán Tóth lőtt a blokkba. A félidőben beálló Szemerey első védése után jól indított csapattársát, de Okabande eltüntette a tiszta helyzetben kilépő Fodor Csengét. A hetest Planéta ismét értékesítette, már 6/6 a mérlege. Szemerey nagy spárgázással mentett, majd lerohanást követően Tóth Eszter vette észre, hogy nem ért vissza a kapus és könnyedén dobott gólt.

24-17

Kácsor irgalmatlan nagy lövéssel vette be a kongói kaput, Divoko viszont kiküzdött magának egy helyzetet, abból pedig egy találatot. Válaszként Planéta a bal felsőbe lőtt egy hetest. Saraiva remekül mozgott be és a kapuval szemben nem hibázott, de Vámos is eredményes volt betörésből, ráadásul Yimgát is kiküldték róla két percre. Okabande lépéshibája után Lukács először rontott el egy letámadást, a blokkunkon pedig átszállt Ngombele lövése, így hét gól a különbség az utolsó negyedórában.

21-14

Planéta hetesére Yimga válaszolt, aki ma még nem hibázott helyzetet. Ez sajnos nem mondható el Mártonról, akinek a lövését kivédte Bazekene. Yimga talpról is betalált, Golovin időt kért, hogy rendezze a sorokat.

20-12

Yimga átlövésből szerzett újabb gólt, majd az üres kapuval támadó magyarok eladták a labdát, Saraiva pedig a hálóba talált. Kiegészültünk, Vámos szépen játszotta meg Mártont, de rálépett a vonalra és nem adták meg a gólját. Tóvizi nyúlt bele egy középre adott labdába, a lerohanásból pedig Planéta talált be, az újabb lerohanás végén pedig Márton Grétát a kapus faltolta le a hatos vonalán, amit megúszott egy kétperces kiállítással, meg egy kapott góllal. Saraiva szépített egy jól kidolgozott támadásból, így maradt a nyolcgólos különbség.

18-9

Félperces emberelőnyét meglovagolta volna Kongó azzal, hogy kapus nélkül támadt, de ehelyett újra Lukács talált be lerohanásból. majd Yimga a szélről talált a kapunkba. Fordulást követően Háfra Noémi egyéni villanásából lőtt gólt. Bordás nagyon keményen vitte földre Yimgát, amiért két percre kiküldték, de ennek ellenére jól kezdtük a félidőt.

Ilyen is van, közelről nem megy

Az IHF statisztikái szerint a hat méterről leadott lövéseink a legrosszabbak, csak 33 százaléka megy be, miközben minden más távolságról 50% a mérleg. Lerohanásból volt legjobb a magyar válogatott. Összesen tíz lövésünkből nem lett gól, túloldalon 22 lövésből született nyolc gól. Szikora teljesítménye kiemelkedő, 43 százalékos védési hatékonysága volt az első félórában.

16-8

Pocsék lövés után Kovács Anett akkora ívelést kapott, hogy az ellenfél hatosa előtt húzta le a labdát, de a lövése a lécen csattant, sajnos neki ez a harmadik elpuskázott helyzete volt. Ngombele hosszú idő után szerzett újabb gólt, ráadásul Albek előbb elhibázott egy lövést, majd kiszórták két percre, mégis mi dobtunk újabb gólt Planéta átlövéséből. A félidő Szikora Melinda védésével zárult.

15-7

Emberhátrányban is gólt dobtunk: Kácsor háttal pattintott Márton elé, a szélső pedig gólt dobott belőle. Óriási kapufát lőtt Kongó, ami pont Márton kezében landolt. A szélső jól indította Kácsort, ő pedig ma nem hibázza el a tiszta ziccereit.

13-7

Okabande törte meg az afrikaiak tízperces gólcsendjét, amire a könnyelmű magyar akciók után Kácsor könyörtelen helyzetkihasználással válaszolt. Yimga hetesből szépített, amire újra Kácsor-gól volt a válasz. Fodor Csengét két percre kiküldték egy szabálytalanságért, de Okabande sajnos így is gólt lőtt, úgyhogy hatgólos maradt az előnyünk.

11-4

Lukáccsal nem bírtak a kongóiak, kétszer is lerohanásból dobott gólt, amivel komoly előnybe került a magyar válogatott. Jött is az időkérés, hiszen nyolc perce nem lőtt gólt a kongói csapat.

9-4

Szépen nyílni kezdett az olló, Lukács két gólt is dobott, Márton Gréta is betalált, ráadásul Ngombele átlövésein kívül kevés esélye volt Kongónak a gólszerzésre. Vámos remekül osztogatott, hátul pedig a Planéta, Bordás kettős remekül állta a sarat, így el tudott lépni a magyar csapat öt góllal.

6-3

Ngombele szépen találta meg a beállóst, így Obangue is feliratkozott a góllövők közé, de azonnal jött rá egy Lukács Viktória-gól. Szilárdult a védelem és Szikora is a helyén volt, de támadásban több elszórt labdánk is volt, Lukács újabb góljával is csak háromgólos lett a magyar előny.

4-2

Szikora védése után Vámos talált be újra, majd a mieink védelme szépen megfogta az ellenfél támadóit, ám jött Ngombele átlövése és egyenlített. Erre Planéta értékesített hetese volt a válasz, majd Szikora védett egy újabb Ngombele-lövést. Lukácsot megfogták, de Vámos újabb betöréssel kettőre növelte az előnyünket – a meccsen először.

1-1

Nyitott védekezéssel kezdett Kongó, ami nem is ízlett a magyar csapatnak, Mouyamba fél perc alatt sárga lapot kapott, Zácsik átlövése pedig nem ért gólt. Ngombele viszont bepattintotta az első találatot, de Vámos erre szinte azonnal válaszolni tudott egy jó betörés után.

„Tudom, hogy jobbak vagyunk"

Golovin a mérkőzést felvezető interjúban elmondta, hogy nagyon csalódott a magyar válogatott, amiért nem küzdhet már a továbbjutásért, de feltérképezték a kongói csapatot és küzdeni fognak a minél jobb szereplésért. Határozottan közölte a riporterrel, hogy jobb a magyar csapat.

Kongó már annak is örül, hogy itt van a vébén

Több játékos is hangoztatta már az afrikai csapatból, hogy a világbajnoki szereplés is nagy élmény a csapatnak. Ellenfelünkön így aztán nincs semmi nyomás, de a magyaroknak sem szabad rágörcsölnie a kötelező győzelemre.

„Így nem lehet kézilabdázni"

– mondta Golovin Vlagyimir a Dánia elleni fájdalmas kudarc után. A 30-19-es vereséget követően a magyar kapitány leszögezte, mit vár a csapatától:

Ez a gladiátorok sportja, ezt küzdelem, hit és akarat nélkül nagyon nehéz csinálni. Ha egyik is hiányzik, akkor nem győzelemről, hanem vereségről beszélünk.

Nem jött össze a negyeddöntő

Sajnos várható volt, hogy elúszott az esély, ez pénteken véglegessé is vált. Németország 37-28-ra győzte le Dél-Koreát, ezzel pedig biztossá vált, hogy a magyar csapat nem fér majd be az első kettő közé. Ennek ellenére két olyan vb-meccs van hátra, amin elvárható a mieink győzelme.

Olvasói sztorik