Élő Sport

Szenvedős első félidő után a másodikban legyűrte a szlovákokat a női kézicsapat

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női kézilabda-válogatott 35-29-re legyőzte csütörtökön a szlovák csapatot a spanyolországi világbajnokság csoportkörének első fordulójában.

A magyarok 18 fős keretéből Szöllősi-Zácsik Szandrát és Tóvizi Petrát nem nevezték a mérkőzésre.

Már a meccs elejétől lelkes, mintegy 15 fős szurkolótábor biztatta a magyar válogatottat, amely védekezésben nem kezdett jól, ugyanis az októberi Európa-bajnoki selejtezőn nyolc gólig jutott szlovák beálló, Nikoleta Trunková ezúttal is többször eredményes volt. Gyors ellenakciókból rendre betaláltak a magyarok, 5-4-es hátrány után 8-6-nál már kettővel vezettek, de a korábbi magyar utánpótlás-válogatott Oguntoye Viktória remekül védte a szlovák kaput.

Erre alapozva csapata továbbra is jól tartotta magát, beállóból, átlövésből és a szélről is gólokat lőtt, így visszavette a vezetést. A magyar kapuba Bíró Blanka helyett Szikora Melinda érkezett, és mezőnyben is többet változtatott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, majd időt kért.

Védekezésben összeállt a Planéta Szimonetta, Szabó Laura duó, de ezúttal ők sem voltak hatékonyak, és mivel támadásban sem csökkent a hibák száma, a szünetben döntetlen volt az állás.

A szlovák csapat a második félidő elején is sikeresen lassította a játékot, ami neki kedvezett, majd a javuló védekezésnek köszönhetően gyors magyar ellenakciók következtek, és egy 6-0-s sorozattal sikerült meglépni (23-18). A szlovákokat ez sem törte meg, de a hátralévő időben már nem igazán tudták megnehezíteni az immár megfelelő hatékonysággal védekező és támadó ellenfelük dolgát. Golovin kapitány minden cserejátékosának lehetőséget adott, mindannyian jól szálltak a meccsbe, és magabiztosan megőrizték a különbséget a végéig.

A llíriai mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa Klujber Katrin és Háfra Noémi volt hét-hét góllal, utóbbit választották a mezőny legjobbjának.

A szlovákok legeredményesebb játékosa a csapatkapitány Bízik Réka volt nyolc góllal, Trunková hétszer, Lancz Barbora hatszor talált be. A kapusok közül Szikora hat, Bíró kettő, a túloldalon Oguntoye kilenc védést mutatott be.

A két csapat 22. egymás elleni mérkőzésén egy vereség és három döntetlen mellett a 18. magyar siker született.  A magyarok szombaton Csehországgal, hétfőn Németországgal találkoznak, egyaránt 20.30-tól.

A középdöntőbe a csapatok magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A csoportkörben a négyesek utolsó helyezettjei az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket.

Női kézilabda-világbajnokság, E csoport, 1. forduló:

Magyarország – Szlovákia 35-29 (16-16)
Llíria
v.: Christiansen, Hesseldal Hansen (dánok)
Magyarország: Bíró – Márton 3, Háfra 7, Vámos 5, Bordás 3, Klujber 7, Lukács 1, cserék: Planéta, Kácsor 2, Szabó L. 1, Tóth E. 3, Szikora, Fodor, Kovács A. 2, Albek 1.
lövések/gólok: 53/35, illetve 44/29
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc

 

A csoport másik meccsén:
Németország – Csehország 31-21 (17-10)

 

További eredmények:
F csoport (Granollers):
Dánia – Tunézia 34-16 (16-8)
Koreai Köztársaság – Kongói DK 37-23 (22-11)

 

G csoport (Castelló):
Japán – Paraguay 40-17 (19-10)
Brazília – Horvátország 30-25 (18-12)

 

H csoport (Torrevieja):
Ausztria – Kína 38-27 (22-13)

16-15

Trunková szedett össze egy bejátszást, de hetes lett a vége, Bízik Réka belőtte a büntetőt, 16-15.

16-14

Golovin kért időt, majd Tóth valahogy el tudta tenni a labdát a kapus és a kapufa közti aprócska helyen. Szikora védése után gyorsan végigrobogtunk, Háfra góljával 16-14.

14-14

Megint Bujnochová, hatalmas gólt lőtt a léc alá, szerencsére Szabó Laura gyorsan egyenlített.

13-13

Szikora jött a magyar kapuba Bíró helyett, aki csak két lövést tudott védeni. Bujnochoca avatta fel Szikorát, 13-13.

13-12

Lancz lankadatlanul tüzel, ötödik próbálkozásából a negyedik gólját szerezte, és ezzel egyenlített. Klujber egy lövőcsellel becsapta a védőket, majd úgy lőtt gólt, 13-12 ide.

12-11

Lancz óriási lövése beakadt, nálunk Tóth Eszter volt eredményes, 12-11 ide. Aztán Tóthot a gólja után kiállították, két perc hátrányban.

11-10

Háfra passza után Klujber maradt üresen, be is dobta. Szabó sajnos kihagyta a helyzetet, így maradt a 11-10.

10-10

Rebicová addig cselezett, amíg végül gólt tudott dobni. Háfra szép átlövésgóllal egyenlített. 10-10.

9-9

Klujber lövését Oguntoye kivédte, majd a szlovákok leindítottak minket, Bízik talált be, 9-9.

9-8

Trunková tarthatatlan, 8-8. Klujber talpról elengedett lövését védte Oguntoye, majd Vámos ment végig szépen. 9-8.

8-7

Bízik gólja közben Háfra volt szabálytalan, nálunk ez az első kiállítás.

8-6

A Mosonmagyaróváron légióskodó Lancz hátrányban is egyenlített, de Bordásnak be tudtuk játszani a labdát, és ő ki is használta a lehetőséget. Márton gyors indításból talált be, 8-6.

6-5

Lukácsot bántották, ami miatt két percig előnyben leszünk. Hetest is kaptunk, ezt Klujber belőtte. 6-5.

5-5

Vámos is belelendült, 5-5, potyognak a gólok. Végre kivédekeztünk egy támadást, de Lukács ziccerben a kapu mellé ejtett.

4-5

Trunkovát nehéz lesz tartani, a második gólját lőtte. Aztán egy kihagyott Lukács-helyzet után a harmadikat is. Először vezetnek a szlovákok.

4-3

Háfra a második gólját lőtte, majd egy kapufáról kipattanót összeszedve Bízik egyenlített. De Vámos villámgyors góljával 4-3 ide.

2-2

Bordás a beállós posztjáról köszönt be, de Lancz is megvillant. 2-2.

1-1

Háfra gyorsan megszerezte az első gólunkat, de Trunková egy leválás után egyenlített. 1-1.

Kezdődik!

Fehérben játszik a magyar csapat, pirosban a szlovákok.

A statisztika nagy magyar fölényt mutat

21 mérkőzést játszottunk Szlovákiával, a mérleg: 17 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség. Bízunk benne, hogy ma este megszületik a 18. magyar siker is!

Az utolsó egymás elleni nagyon szoros volt

A magyar és a szlovák csapat legutóbb október közepén, Eb-selejtezőn találkozott egymással, akkor nagy küzdelemben végül két góllal, 30-28-ra győzött a magyar válogatott.

Egy meccset már lejátszottak a csoportunkban

Ezen a németek tíz góllal, 31-21-re verték a cseheket. A a Ferencváros német átlövői közül Alicia Stolle három, Emily Bölk két góllal járult hozzá csapata sikeréhez.

A két kimaradó

Szöllősi-Zácsik Szandra és Tóvizi Petra nem lett benevezve a meccsre. Szöllősi-Zácsik hiányzása nem olyan nagy meglepetés, mivel sérülése miatt nem játszott a franciák elleni felkészülési meccseken.

Olvasói sztorik