Carlos MAMANI / AFP
Sport

Átúszta a Titicaca-tavat a négy végtagján amputált sportoló

A négy végtagján amputált francia úszó, a 21 éves Théo Curin Bolíviából Peruba úszott át a Titicaca-tavon, 122 kilométert megtéve.

Curin hatévesen, egy súlyos agyhártyagyulladás után szenvedte el négy végtagja csonkolását. A tavat 10 nap alatt úszta át két másik sportoló társaságában.

A francia férfi a bolíviai Copacabana falunál vetette magát a jeges vízbe november 10-én a 39 éves Malia Metella volt úszó és a magát ökokalandornak nevező Matthieu Witvoet társaságában.

Elmondta, hogy gyerekkora óta példaképe Philippe Croizon, szintén négy végtagján amputált sportoló, aki 2010-ben teljesítette történelmi csatornaúszását Franciaország és Nagy-Britannia között.

A 3800 méteres tengerszint feletti magasság jelentette kihívás mellett a triónak meg kellett küzdenie a 8561 négyzetkilométernyi víz fagyos hőmérsékletével is.

Ők az elsők, akik teljesen önállóan úszták át a tavat, miután egy évig edzettek a Pireneusokban található Matemale-tavon. Útjukon egy hulladékból készült csónakot is magukkal húztak, ennek fedélzetén ettek és aludtak.

Ajánlott videó