Tudomány

Inka leleteket találtak egy tó fenekén

Szakértők egy csoportja elsőként bukkant egy teljes áldozati felajánlásra, melyet az inkák a vízben mutattak be – írja a Live Science. A kis kődobozt, illetve a benne lévő arany karkötőt és faragott lámafigurát 500 éve helyezték el a Titicaca-tóban.

A kutatók nem zárják ki, hogy a ládában eredetileg emberi vér is volt.

A 16. századi spanyol feljegyzések szerint az inkák gyakran mutattak be áldozatot a vizekben, a mostani az első teljes felajánlás, amely igazolja a forrásokat. A mai Bolívia és Peru területén található Titicaca-tó igen fontos volt az inkák számára. A népcsoport eredetmítosza szerint a tóban született meg a Nap, a helyi Isla del Solon (Nap-sziget) pedig egykor egy szentélykomplexum állt. 1977-ben amatőr japán búvárok több kődobozt is találtak egy közeli zátonyon, később pedig újabb leletek is előkerültek. A régészek úgy vélik, hogy ezeket az inkák hagyták hátra, teljesen épp áldozatot viszont eddig nem azonosítottak.

2012-ben egy nemzetközi régészeti projekt kezdődött a tónál, a csapat 2014-ben fedezte fel a karkötőt és figurát tároló dobozt. A 40 centi hosszú és 30 centi széles ládát vulkáni kőzetből alakították ki, a kutatók szerint a jól lezárt ládát kötelekkel engedhették a mélybe.

Kép: Getty Images

A felnyitást követően egy 25 milliméteres göngyölt aranylemezt találtak, ez az inka nők által gyakran viselt karkötő miniatűr mása. Az arany mellett egy puhatestű héjából kifaragott, 28 milliméter hosszú figura is előkerült, amely egy lámát vagy alpakát ábrázol. Hasonló párosokat korábban is felfedeztek, az állatokat és gazdagságot szimbolizáló áldozatokat hálából ajánlhatták fel az isteneknek. Az ilyen tárgyakhoz gyakran emberáldozat is kötődött, elképzelhető, hogy a ládában egykor emberi vér is volt. A későbbi elemzések igazolhatják ezt a felvetést.

A leleteket egy, az Isla del Soltól távol fekvő zátonyon azonosították. A felfedezés azt sugallja, hogy a vártnál több helyen mutattak be áldozatokat a tóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik