Sport

Súlyos betegsége miatt egy évig az ágyat nyomta a wimbledoni elődöntős

WILLIAM WEST / AFP
WILLIAM WEST / AFP

20 évesen olimpiai bronzérmes és wimbledoni elődöntős volt, 2005-ben megnyerte a horvátokkal a Davis-kupát, Boris Becker pedig úgy nyilatkozott róla, övé a jövő a teniszben. Aztán Mario Ancic súlyosan megbetegedett, 27 évesen visszavonult, napjainkban pedig pénzügyi szakértőként a Wall Streeten dolgozik.

Ha valaki 10-12 éve azt mondta volna nekem, hogy egy befektetési bankban, a Wall Streeten dolgozom majd, azt mondtam volna neki, hogy jelentkezzen a pszichiátriára.

Az én világomban akkor minden a tenisz körül forgott: következő Grand Slam-torna, következő olimpia, következő verseny, felkészülés. Hogyan lehetek még jobb és ahhoz mit kell tennem” – nyilatkozta a most 37 éves egykori sportoló.

„A sport volt az életem 23 éves koromig, amikor előbb egy sérülés, majd egy betegség miatt az egész életem átalakult. Több évet töltöttem kórházakban és rehabilitációs központokban, mint a teniszpályákon. Csak a legvége felé hittem el, hogy tényleg lehetséges a felépülés és a visszatérés arra a csúcsra, amiért megdolgoztam. De egy ponton őszintének kellett lennem magamhoz, és ki kellett mondanom: ideje valami mást csinálnom” – tette hozzá.

Pályafutása során olyan klasszisok ellen játszhatott, mint Novak Djokovic, Rafael Nadal vagy Roger Federer, három tornát nyert, 208 mérkőzést nyert meg és csupán 135 vereséget szenvedett. A csúcson, 2006 júliusában a világranglista 7. helyén állt.

Sohasem hitte el, hogy így járhat, hiszen amíg 23 évesen napi nyolc órát edzett vagy mérkőzést játszott, addig 2007-ben mononukleózist diagnosztizáltak nála, és egy évig az ágyból is alig bírt kikelni.

2011. február 20-án jelentette be, hogy hátsérülése és korábbi betegsége miatt kialakult szív-, és pajzsmirigy-problémái miatt 27 évesen befejezi profi pályafutását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik