Sport téli olimpia 2022

Majdnem meghalt egy szánkós a pekingi olimpiai pályán

Martin Schutt / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP
Martin Schutt / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP

Égi csoda, hogy Mateusz Sochowicz nem halt meg abban a balesetben, ami a pekingi olimpia szánkópályáján érte. A lengyel sportoló a hétfői edzésen a biztonsági előírásoknak megfelelően, a zöld jelzést követően indult el, a lecsúszás során azonban az egyik kapu zárva maradt.

Kapcsolódó
Dara Eszter Turi Györgyről: Rajtunk élte ki a frusztrációit, meg a ferde hajlamait
Újabb magyar úszó állt elő rettenetes fiatalkori, uszodai élményeivel.

A sportoló észrevette az akadályt, lecsúszott a járművéről és megpróbálta átugrani, de az ütközést nem tudta elkerülni. A szánkósnak eltört a bal térdkalácsa és a kapu csontig hatolóan elvágta a jobb lábát, a baleset után meg is kellett műteni.

„Ezen a pályán az első két kanyar nagy gondot okoz. Megkaptam a zöld lámpát, így elindultam. A két nehéz kanyart most először tudtam nyugodtan bevenni, hirtelen azonban egy zárt kaput láttam. Kiengedtem magam alól a szánkót, és lesiklópózban megpróbáltam átugrani az akadályt. De túl gyors voltam. Ezért törtek el a lábaim, és nem a testem többi része. Ha nem így reagálok, az akár tragédiát is eredményezhetett volna” – mondta Sochowicz az Onet.pl portálnak.

Az ütközés után azonnal a lábamra néztem, és láttam a csontot. Sokkoló volt, de az adrenalin megtette a dolgát

– tette hozzá. A segítségre azonban sokáig kellett várnia, végül egy német gyógytornász és a lengyelek egyik orvosa ért oda először, de így is több mint egy órába telt, mire kórházba került.

„A pályacsapat emberei teljes alkalmatlanságot mutattak be, egyáltalán nem tudták, mit tegyenek.”

A lengyel sportoló mindent alárendelt a pekingi olimpiai játékokra való felkészülésnek, de most lehet, nem is lehet ott az eseményen.

„Még nem adtam fel. Amennyiben a nemzetközi szövetség szabadkártyát adna, és csak a lábadozásra tudnék koncentrálni, talán lenne rá esély.

Azonban azt nem tudom, hogy képes leszek-e lelkileg felépülni. Nem tudom, ha valaha is lemegyek ezen a pályán, nem fogok-e attól félni, hogy valami vár rám a kanyar után.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított a baleset miatt,

Szánkópályán legutóbb a 2010-es, vancouveri olimpián történt tragédia, akkor a grúz Nodar Kumaritasvili életét vesztette, amikor edzésen nagy sebességgel egy vas tartóoszlopnak csapódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik