Sport

Hatszáznál is több öttusázó szólította fel lemondásra a nemzetközi szövetség vezetőit

Popowullstein bild / Getty Images
Popowullstein bild / Getty Images

Több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak.

Kapcsolódó
Sohasem lesz már olyan az öttusa, amilyennek megismertük
A Nemzetközi Öttusa Szövetség megerősítette, hogy törölték a lovaglást.

Klaus Schormann elnök, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelik az öttusázók nyílt levelükben, amelyet 667 volt és jelenlegi öttusázó írta alá. Magyarok is akadnak közöttük, például Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Fábián László és Marosi Ádám.

A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét, ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat

– idézi az insidethegames.biz a levél tartalmát.

Az öttusázók szerint a jelenlegi elnök és a végrehajtó bizottság lépései azt mutatják, hogy új vezetőtestületre van szükség, amelynek tagjai képesek a sportág hosszú távú érdekeit szem előtt tartani, kiállni a sportolókért és megvédeni az öttusa helyét az olimpiai programban.

Kapcsolódó
Az öttusa meghalt, élt 112 évet
Hogy nézne ki a 400 vegyes mellúszás nélkül? Mire lenne jó a só, ha hirtelen elmenne az íze? Nagyjából ezek a kérdések fogalmazódtak meg a magyar öttusa nagy alakjaiban, amikor kiderült, hogy a sportágból, amelyet Coubertin báró a férfiasság mintaképének alkotott meg, az eddigi legdrasztikusabb váltással törlik a lovaglást.

A német Schormannt egyébként épp most választhatják meg újabb négy évre elnöknek, a november 27-28-án sorra kerülő online tisztújító kongresszuson ellenjelölt nélkül indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik