Sport

1999 óta nem látott magyar tornászbravúr

Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / AFP
Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / AFP

Mészáros Krisztofer döntőbe jutott egyéni összetettben a Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon, ahol a szerenkénti finálékban a férfiaknál nem lesz magyar érdekelt. A 20 éves győri versenyző a hatodik helyen került be a 24 fős döntőbe – a magyar szövetség tájékoztatása szerint.

Legutóbb az 1999-es világbajnokságon volt magyar férfitornász egyéni összetett döntős, Supola Zoltán a 20. helyen végzett.

Akkor a Sydneyben olimpiai bajnok Csollány Szilveszter is kvalifikálta magát, de a gyűrűdöntő miatt végül nem indult, ahol aztán ezüstérmet nyert.

Kapcsolódó
„Kiszakadt a karja”, iszonyatosat esett a magyar válogatott tornász
Vecsernyés Dávd szó lapjával érkezett a földre, arccal, mellkassal fogott talajt a szombathelyi Grand Prix nyújtó fináléjában.

A 20 éves győri versenyző a magyar csapat többi tagjához hasonlóan kedden lépett szerekhez a selejtezőben, és a napot kiegyensúlyozott, jó teljesítményével a negyedik helyen zárta. A hat gyakorlatáért összesen 82,632 pontot kapott, és annak ellenére is jó esélyekkel várhatta a szerdai folytatást, hogy a mezőny nagyobb része még hátra volt a kvalifikációban. Végül csupán ketten kerültek elé, így összességében a hatodik helyen zárta a selejtezőt és készülhet a pénteki egyéni összetett döntőre.

Nagyon nagy boldogság számomra, hogy életem második világbajnokságán sikerült az összetett döntőbe jutnom. Elégedett lehetek a hat gyakorlatommal és az azokra kapott pontokkal

– idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Mészáros Krisztofert. Hozzátette, már kedden is reménykedett a továbbjutásban, mert ismeri a mezőny jelentős részét, és bízott benne, hogy a pontszáma elégnek bizonyul.

Kovács István szövetségi kapitány megjegyezte: Mészáros pontszáma a döntőbe jutásnál is nagyobb fegyvertény.

„Bízom benne, hogy a döntőben is meg tudja ismételni a teljesítményét, és akkor az első tíz között végezhet. Jól tornázik, és megmutatta, hogy lehet rá számítani” – fűzte hozzá.

A nőknél is lesz magyar tornász az egyéni összetett döntőjében, az első számú tartalék Bácskay Csenge egy visszalépés miatt került be a legjobbak közé. A nők selejtezője már magyar idő szerint kedd reggel véget ért, a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia felemáskorláton, a világkupa-szériát nyert Bácskay Csenge pedig ugrásban jutott döntőbe. Szerfináléban magyar női tornász ezt megelőzően 1997-ben szerepelt vb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik