Sport

„A példaképem Cseh László, olimpiai bajnok akarok lenni”

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A vegyes úszó Kós Hubert a DIGI Sport híradójának azt mondta: Cseh László a legnagyobb példaképe, és ő már gyerekkorában eldöntötte, hogy – a hatszoros olimpiai érmes példaképét tulajdonképpen megelőzve – olimpiai bajnoki címet nyerjen. Már akár Párizsban, de az se baj, ha csak egy-két olimpiával később.

Kapcsolódó

A Magyarock Facebook-oldala még a tokiói olimpia alatt megosztott egy két képből álló fotómontázst Kós Hubertről és Cseh Lászlóról. Az első a 2013-as barcelonai világbajnokság után készült, amelyen a 10 éves Kós Hubert szurkolóként pózol a nála még két fejjel magasabb Cseh Lászlóval, a másik fotón pedig már versenyzőtársként áll a két vegyes úszó egymás mellett a tokiói olimpián.

Kós Hubert a DIGI Sport híradójának azt mondta, nagyon örül, hogy még egy olimpián tudott versenyezni Cseh Lászlóval, egyúttal mesélt a fotókon látható kabaláról is.

Ezt a kabalát írta alá nekem legelőször, amikor találkoztam vele a reptéren. Ezt nyilván megtartottam, és visszahoztam neki, hogy írja alá újra. Cseh László a legeslegnagyobb példaképem, és úgy nőttem fel, hogy őt néztem minden egyes versenyen

– nyilatkozta a Sport 24-nek Kós Hubert, aki Tokióban végül nem jutott döntőbe 200 vegyesen, pedig a legjobb idejével, az Eb-n úszott junior világrekordjával Cseh Lászlót is megelőzve ötödik lehetett volna.

„Az olimpián nagyon sokat tanultam, azért ez is nagyon jó eredmény, hogy 18 évesen 20. lettem. A Világkupán már alkalmaztam is azt, amit az olimpián tanultam: nem szabad az elején túlságosan elmenni, mert nagyon elfáradok. Ez most bevált, hiszen nagyon a végén fordultam 100 méternél 200 háton, a hetedik helyen, és onnan jöttem előre, és nyertem meg a döntőt. Szerintem azzal, hogy kint voltam az olimpián, nagyon sokat tapasztaltam, és ezt bele tudom majd tenni az úszásaimba” – mondta Kós Hubert.

„Hubi az egyik olyan versenyző, akitől a jövőben a világversenyeken érmet várunk, az egyik legtehetségesebb versenyzője az utánpótlás-garnitúránknak” – méltatta a 18 éves úszót a Reggeli Startban Sós Csaba szövetségi kapitány.

Kós Hubert tehetségét a nemrég véget ért budapesti Világkupán bizonyítva mindhárom színű éremből nyert egyet-egyet.

„Hatalmas élmény volt, hogy a magyar szurkolók előtt tudtam úszni, és ezt tényleg nekik köszönhetem, hogy ilyen jól sikerült a verseny, főleg a hátúszás, amelyet megnyertem, és szinte behúztak a célba.”

„Az, hogy három és fél hét felkészülés után ilyen időket tudott úszni, és viszonylag érett taktikai felépítéssel, az különösen derűlátásra ad okot, de nemcsak maga a győzelem, hanem ahogyan azt elérte” – jegyezte meg Magyarovits Zoltán, Kós Hubert edzője.

Kós célja, hogy ne csak magasságban, hanem olimpiai eredményességben is túlnőjön példaképén, Cseh Lászlón – ez pedig csakis egy módon válhat valóra.

Én olimpiai bajnok akarok lenni, ez száz százalék, ezt már nagyon kicsi koromban eldöntöttem. Majd meglátjuk, hogy a párizsi olimpia hogy sikerül, de szerintem még két-három olimpián is esélyem lehet részt venni.

Idén még a rövid pályás Eb-n és vb-n is szoríthatunk majd Kós Hubert sikereiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik