Sport

Dopping miatt eltiltották az olimpiai bajnokot, aki úgy lett aranyérmes, hogy kizárták azokat, akik megelőzték

Toshifumi KITAMURA / AFP
Toshifumi KITAMURA / AFP

Hosszadalmas vizsgálati folyamatot lezárva az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) négy évre eltiltotta a versenyzéstől a szabadfogású birkózásban olimpiai bajnok Biljal Mahovot a doppingszabályok megsértése miatt.

A 34 éves sportoló még a múlt év elején veszített rajta tiltott szer fogyasztásán. Akkor ügyéről Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke azt mondta, a háromszoros világbajnok mintájában növekedési hormont mutattak ki.

Hozzátette, Mahov azzal védekezett, hogy az otthonában történt a vizsgálat, márpedig a felesége orvosi készítményeket szed, és ezek közül néhány tartalmazhat doppinglistás összetevőt.

Mahov a 2012-es olimpián eredendően harmadikként végzett a szabadfogásúak 120 kg-os súlycsoportjában. A minták NOB által elrendelt újraelemzésének eredményeként azonban 2019-ben a két londoni döntős, az aranyérmes üzbég Artur Tajmazov és az ezüstérmes grúz Davit Modzmanasvili egyformán megbukott, és utóbb diszkvalifikálták őket, így lépett elő harmadikból elsőnek az orosz, holtversenyben a másik londoni bronzérmessel, az iráni Komeil Gaszemivel.

Mahovnak, aki kötött- és szabadfogásban egyaránt nyert vb-érmeket, és volt Európa-bajnok is, 2020. január 27-től datálódik az eltiltása.

Mahov a kiemelt képen kék mezben látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik