Sport

A világbajnok Price ellenállhatatlan játékkal nyerte a budapesti dartsversenyt

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A világbajnoki címvédő Gerwyn Price nyerte a Papp László Sportarénában rendezett Hungarian Darts Trophy versenyt, amely a legnagyobb sportági világszervezet, a PDC első magyarországi eseménye volt.

A walesi játékos, aki egykor rögbizett, a döntőben az angol Michael Smith-t verte 8-2-re. A világelső Price a végjátékra tartogatta a legjobb játékát, ugyanis első három összecsapásán egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, mindig csak annyit dobott, ami a győzelemhez kellett: az elődöntőig 92,68-asnál nem volt jobb körátlaga egyik mérkőzésén sem.

Kapcsolódó
Ki ez a Tarzanként üvöltő dartsos, és miért utálják annyira, ha ilyen jó?
Egyesek csak egy surmónak tartják a stílusa miatt, de ez nem változtat a tényen: egy korábbi rögbis, Gerwyn Price a darts új királya, aki első walesiként lett világbajnok, és még a világranglistán is az élre állt.

Aztán a legjobb négy között az angol Luke Humphriest 107 feletti átlaggal múlta felül. A döntőben pedig a torna legjobb produkciójával, majdnem 109-es átlaggal győzött. A győztes 25 ezer fonttal (több mint 10 millió forinttal) gazdagodott.

Amíg szombaton a 16 közé jutásért mind a négy világbajnok megnyerte a meccsét, addig vasárnap a délutáni nyolcaddöntők során megkezdődött a csillaghullás: előbb az angol Rob Crosst az első helyen kiemelt honfitársa, Joe Cullen búcsúztatta 6-4-gyel, majd a háromszoros vb-győztes holland Michael van Gerwen meccsnyilakat hibázva kapott ki 6-5-re az északír Brendan Dolantől.

Au esti program elején a negyeddöntőben esett ki a viadal meglepetésembere, a közönség által támogatott cseh Adam Gawlas, akinek szintén volt meccsnyila a portugál José de Sousa ellen. A tarajos, színes hajáról is ismert tavalyi világbajnok, a skót Peter Wright a nyolc között fejezte be a szereplését, miután 6-2-re alulmaradt Smith-szel szemben.

Magyarország eddigi legrangosabb és legnívósabb dartsversenyén a sportágra jellemző remek hangulat uralkodott hangos énekléssel, szurkolással, vonatozással, bár Price-nak szombaton volt némi konfliktusa, amikor belefütyültek több dobásába is.

Kapcsolódó
Újabb brit veszett össze a magyar szurkolókkal
Ezúttal nem a futballpályán, de nem sokkal a Puskás Aréna mellett a Papp László Arénában ment a pfujjolás.

A tornán ugyan nem volt kilencnyilas, tökéletes leg, de Price egy ízben – még szombaton – hét tripla 20-as és egy tripla 19-es után kiállt tüzelni a közönséget, majd elrontotta a kiszállóját, a dupla 12-t. A legmagasabb kiszálló a belga Geert De Vos nevéhez fűződik, aki egyszer 161 pontról fejezte be a leget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik