Sport

Szégyellik magukat a válogatott hokisok a lettek elleni összeomlás miatt

Xavier Laine/Getty Images
Xavier Laine/Getty Images

Azt előre tudni lehetett, hogy a magyar jégkorong-válogatott részéről csoda lenne, ha kiharcolná az olimpiai részvételt a rigai selejtezőtornán, erre pedig ráerősített az első meccsen, kétgólos előnyből elszenvedett vereség a franciák ellen. A második összecsapáson a toronymagas esélyes lettek következtek, a magyar csapat pedig hősiesen küzdött, 40 perc játék után csak 1-0-ra vezetett az ellenfél, benne volt egy bravúros eredmény lehetősége.

Majd jött az utolsó 20 perc, a válogatottunk pedig összeomlott: nyolc gólt kapva szenvedett 9-0-s vereséget, amivel az is eldőlt, hogy biztosan nem juthat ki a csapat Pekingbe.

Kapcsolódó
Súlyos vereség a vége, nem juthat már ki az olimpiára a hokiválogatott
Két harmadon át jól tartotta magát Magyarország, de a végére szétesett a csapat, az utolsó 20 percben pedig nyolc gólt kapott.

„Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy szégyelljük magunkat. Szégyelljük magunkat, hogy emberek fizettek, eljöttek minket biztatni és ilyen harmadik harmadot produkáltunk” – mondta Stipsicz Bence a találkozó után, de elég megnézni a szövetség videóját, hogy lássuk, mennyire csalódottak voltak maguk a játékosok is, választ pedig közvetlenül a meccset követően maguk sem tudták megadni arra vonatkozóan, hogy mi is történt.

A szövetségi kapitány, Sean Simpson arról beszélt, már az első harmadban is lejátszották csapatát a jégről (20-0 volt akkor a kapura lövések száma), a második játékrészben viszont remekeltünk.

Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a lettek a tizedikek a világranglistán, azaz mindig csúcssebességen játszanak, nincs szünet sosem. Nem is tudom, a játékosaink valaha is játszottak-e ilyen gyorsan, ehhez hozzá kell szoknunk. Szakaszokban jól reagáltunk, például a második harmadban többet lőttünk kapura, a játékunk ekkor bárkinek tetszhetett. Talán túl sok energiát égettünk el, hogy utána nem bírtuk a harmadikat, ezt magam sem tudom egyelőre” – fogalmazott Simpson a magyar szövetség honlapján.

Az MTI gyűjtése szerint a magyar csapat fennállása során már futott bele ilyen durva harmadba.

  • Az 1936-os Garmisch-Partenkirchen-i olimpián február 12-én úgy lett a kanadaiak ellen 15-0-s vereség, hogy a második harmadot 9-0-ra nyerte a tengerentúli együttes.
  • Az 1964-es innsbrucki olimpián – amely egyben az utolsó magyar ötkarikás szereplés – január 29-án a félelmetes szovjet csapat az első harmadot hozta 8-0-ra, a meccset pedig 19-1-re. Ez mindmáig a válogatott történetének legsúlyosabb veresége.
  • Ezeken kívül 1994. március 10-én a felvidéki Privigyén (Prievidza) felkészülési mérkőzésen az akkor először önállóan induló, számos világsztárral felálló szlovákok 15-1-re nyertek, és az első harmad volt 9-1.

A rigai olimpiai selejtező vasárnap zárul. A pekingi ötkarikás játékokról biztosan lemaradó magyarok és az olaszok közép-európai idő szerint délben meccselnek, míg a pontveszteség nélkül álló lettek és franciák 16 órakor kezdődő összecsapása dönt arról, hogy melyikük vehet részt az olimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik