Sport

Bár majdnem kizúgott, végül Kanada lett a jégkorong-világbajnok

Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP
Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP
Története során 27. alkalommal lett világbajnok a kanadai jégkorong-válogatott, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a címvédő finn csapatot. Az észak-amerikaiak ezzel beérték az örökrangsor élén az orosz-szovjet (5+22 arany) kettőst, írta az MTI.

A két csapat nagyon eltérő utat járt be, mire eljutott a fináléig. A kanadaiak vb-történetük legrosszabb rajtját produkálva három vereséggel kezdtek, majd utána javítottak, ám így is a többi találkozó számukra szerencsés kimenetele révén jutottak el a negyeddöntőbe, míg a címvédő finnek a csoportküzdelmekben minden összecsapásukon szereztek pontot – igaz, a második fordulóban ráadásban kikaptak a kazahoktól –, sőt június elsején büntetőkkel verték Kanadát.

A kieséses szakaszban a finnek előbb 1-0-ra verték a cseheket, majd 2-1-re a németeket, míg a kanadaiak hosszabbításban 2-1-re múlták felül az esélyesebb oroszokat, az elődöntőben pedig 4-2-re az addig menetelő amerikaiakat.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek vb-t, így a 2019-es az utolsó vb-döntő, és ebben ugyanez a két csapat találkozott, akkor Pozsonyban a finnek 3-1-re nyertek.

Az első harmadban három kiállítást is kaptak a kanadaiak, és a harmad derekán éppen egy ilyen büntetés leteltekor Mikael Ruohamaa maradt üresen a kapu előtt, és estében nem hibázott (0-1).

A folytatásban agresszívebben játszottak a tengerentúliak, és emberelőnyben gyorsan egyenlítettek: Maxime Comtois a kapuvasról testére pattanó korongot maga elé tette, és a kapuba csúsztatta (1-1). Amikor a finnek kerültek létszámfölénybe, akkor a Darcy Kuempernek kellett nagyot védenie.

A szünet előtt a kanadaiak ismét betaláltak, ám les miatt videobírózást követően nem adták meg a találatot, ugyanis a támadóharmadba bejutáskor az egyik kanadai hokis korcsolyája a levegőben volt a kék vonal semleges harmadba eső oldalán. Érdekesség, hogy az NHL-ben ez a gól ért volna, sőt, a nemzetközi szövetség (IIHF) új, két napja elfogadott szabálykönyve szerint a 2021-22-es szezontól már Európában is érvényes lesz, de ezen a vb-n még nem.

A záró harmadban előbb a finn kapus hibája majdnem gólt eredményezett, ám az ellentámadásból Petteri Lindbohm takarásból mértani pontosságú lövéssel szerzett ismét vezetést (1-2). A kanadaiak emberelőnyben egyenlítettek megint, Comtois gyönyörű, háttal láb közötti passzal hozta helyzetbe Adam Henrique-et – a korábban érvénytelenített gól szerzőjét –, aki közelről nem hibázott (2-2).

Jöhetett a hosszabbítás az első találatig, és a 67. percben egy kontrából két ottawai, Connor Brown és Nick Paul összehozta az aranyérmet jelentő találatot (3-2).

A vb legértékesebb játékosának a kanadai Andrew Mangiapanét választották.

Jégkorong-vb, döntő

Kanada – Finnország 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
gól: Comtois (25.), Henrique (53.), Paul (67.), illetve Ruohomaa (9.), Lindbohm (46.)

 

a 3. helyért:
Egyesült Államok – Németország 6-1 (1-0, 4-0, 1-1)

 

A vb végeredménye:
1. Kanada
2. Finnország
3. Egyesült Államok
4. Németország
5. Oroszország
6. Svájc
7. Csehország
8. Szlovákia
9. Svédország
10. Kazahsztán
11. Lettország
12. Dánia
13. Norvégia
14. Nagy-Britannia
15. Fehéroroszország
16. Olaszország
A koronavírus-járvány miatt idén nem volt kieső és feljutó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik