Sport

Bár a rögbi megölte az apját, ő beteljesíti az álmát

Catherine Ivill/Getty Images
Catherine Ivill/Getty Images
Szívbemarkoló sztoriról számolt be a Wales Online, amely egy családi tragédia árnyékából kinövő sikertörténetről írt.

A walesi női rögbiválogatott játékosa, Teleri Wyn Davies úgy nőtt fel, hogy édesapja, Bryan révén a sport töltötte ki a családi élet nagy részét.

„Yogi” Davies azonban 2007-ben, a Nant Conwy elleni mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett, három csigolyája eltört, és nyaktól lefelé megbénult.

A sors kegyetlen játéka, hogy a 49 éves sportember a mérkőzés előtt az öltözőben jelentette be, hogy ez lesz az utolsó mérkőzés és visszavonul, így a játékostársak azzal tisztelték meg, hogy ő lehetett a csapatkapitány.

Súlyos sérülése miatt két évet töltött kórházban, de a rögbirajongók 200 ezer fontot gyűjtöttek össze azért, hogy otthonát akadálymentessé alakíthassák át. 2013-ban halt meg, a vizsgálatok szerint a tüdőgyulladásban, amelyhez a bénulása is hozzájárulhatott.

„Volt néhány évem, amikor utáltam a rögbit. Haragudtam rá, mert tönkretette a családi életünket. Nehéz dolog volt látni, hogy a fitt és erős apám elment egy meccsre, majd két évvel később kerekesszékben tért haza” – nyilatkozta Teleri Wyn Davies.

A Sale Sharks 24 éves játékosa édesapja balesetekor már rögbizett, de azonnal abbahagyta a játékot. Csak az édesapjával folytatott beszélgetése után kezdte újra.

Emlékszem, megkérdeztem tőle, hogy ha még egy napot egészséges emberként tölthetne, mit tenne? Azt válaszolta, hogy rögbizne. Akkor jöttem rá, nekem is folytatnom kell.

Élete legbüszkébb pillanata volt, amikor 2018-ban debütált a walesi válogatottban Skócia ellen, de három évet kellett várnia, hogy a Hat Nemzet Bajnokságán (Women’s Six Nations Championship) idén másodszor is játszhasson, ezúttal Franciaország ellen.

Rájöttem, hogy szeretnék rögbizni és megvalósítani, sőt beteljesíteni apám álmát. Ha úgy tetszik, továbbviszem a nevét és az örökségét. Ez visz előre, ha magam alatt vagyok. Ez az én miértem. Amikor rögbizek, akkor érzem magamhoz a legközelebb őt

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik