Sport

Szőnyegen hempergett örömében az olimpiai kvótát szerző magyar birkózó

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex bejutott a döntőbe a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs viadalán, ezzel kvótát szerzett a tokiói játékokra, írta az MTI.

Az ESMTK 97 kilogrammos kötöttfogásúja két rendkívül sima sikerrel verekedte be magát a legjobb négy közé, miután a görög Laokratisz Keszidiszt és a spanyol Jesus Gasca Fresnedát is technikai tussal verte. A kvótát jelentő fináléért a korábbiaknál lényegesen nehezebb rivális, az olaszok grúz származású Európa-bajnoki ezüst és bronzérmese, Nikoloz Kakhelashvili várt rá.

Az első menetben a kemény állóharcban egyértelműen a magyar állt jobban a lábán, ő irányított, így másfél perc után az olaszt intették (1-0) és küldték le parterhelyzetbe. Szőke aztán lentről egészen nagyszerűen dolgozott, előbb kiemelte Kakhelashvilit, s eldobnia nem sikerült, de a fogást nem engedte el, amikor visszaestek a szőnyegre, onnan pedig indított és két szép pörgetéssel 5-0-s előnyt szerzett.

A második menetben a komoly izgalmak elmaradtak, mert ugyan abban Szőkét intették (5-1), de az ellenfele ezt nem tudta kihasználni, hiába próbált kétszer is billenteni. Az elkeseredett Kakhelashvili videózást kéretett edzőivel a második billentési kísérlet miatt, de egyértelműen nem volt értékelhető az akciója, a rossz challenge pedig újabb magyar pontot ért (6-1).

A meccs ezzel eldőlt, az olaszban nem maradt erő, Szőke Alex pedig a hat perc lejárta után a szőnyegre vetette magát örömében, majd összeölelkezett Sike András szövetségi kapitánnyal és Módos Péter edzővel.

A junior Európa-bajnok magyar tehetség karrierje eddigi legnagyobb felnőtt sikerét érte el, egyúttal ő lett a szófiai küldöttség egyedüli kvótaszerzője.

A tokiói olimpián összesen hat magyar birkózó szerepelhet. Korábban Sastin Marianna (62 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), illetve három másik kötöttfogású, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) biztosította helyét a játékokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik