Sport

„Aki csúcstechnológiájú cipőt használ, az csal”

ALEX HALADA / AFP
ALEX HALADA / AFP

Erős kijelentéssel rukkolt elő Tegla Loroupe, a kenyaiak kétszeres világbajnoki bronzérmes, korábbi világcsúcstartó maratonfutója, aki szerint azok, akik csúcstechnológiájú cipőt használnak, olyanok, mintha csalnának.

„Nem rajongok érte, hiszen nincs benne az igazi emberi energia. Aki ilyet használ, az csal, és nem hős, mert nem használja a saját erejét” – mondta.

Van egy gyorsabb cipőd, de mi van azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak? Számomra nincs különbség a dopping és a gyorsabb cipő között.

A csúcstechnológiájú cipők elterjedésével az elmúlt években számos világrekordot döntöttek meg, de a kritikusok szerint ezen sportolók tisztességtelen előnyhöz jutottak.

2020-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szigorította a high-tech cipőkre vonatkozó szabályait, és betiltotta azt a Nike Alphafly típust, amelyben Eliud Kipchoge 2019 októberében, a világon elsőként, két órán belül futott maratont.

Loroupe (aki első afrikaiként 1998 és 2001 között világcsúcstartó volt) úgy véli, hogy minden ilyen cipőt be kellene tiltani.

A 47 éves egykori sztár 2016 után a tokiói játékokon is a menekültek csapatának vezetője lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik