Sport

Meghalt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, írja az MTI. A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből. Akkor adott interjút a 24.hu-nak életéről, pályafutásáról.

Kapcsolódó
„Nagy küzdő volt sportolóként, majd az életben is” – Monspart Saroltára emlékeztek a Nemzet Sportolói
A futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség következtében halt meg 76 éves korában.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban,

1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím.

1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban.

A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Pályafutásának egy kullancscsípés okozta betegség vetett véget. Erről így nyilatkozott a 24.hu-nak:

Egy parányi kullancsnak köszönhetően elvesztettem azt a majd húszévnyi munkát, amit beleraktam a tájfutásba, az atlétikába. A jó istennek viszont azóta is köszönöm, hogy inkább sántává tett, mint hülyévé, ha már választania kellett. De milyen jó lett volna, ha nem kell választania.

Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok – világbajnokságok, világversenyek – szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

A tájfutó pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedett, profi és amatőr futók számára edzésterveket állított össze, a mozgást állandóan népszerűsítette, az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában (OGYIK) szervezte.

Nem kell bajnoknak lenned. De ha folyamatosan, teszel az egészséged, az izomzatod megőrzése érdekében, edzett vagy, mert rendszeresen kocogsz, gyalogolsz, kreatívabb, rugalmasabb, küzdőképesebb leszel. Versenyképesebbé válsz az élet más területén is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik