Sport

„A 200 pillangó már zsebben van” – Milák Kristóf egy tokiói aranyban biztos

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A 21 éves világ- és Európa-bajnok úszó, Milák Kristóf az országos bajnokságon hat aranyérmet szerzett, 100 pillangón országos csúcsot, míg 200 pillangón világcsúcshoz közeli időt úszott. Ez azért is bámulatos eredmény, mert a koronavírus-fertőzése óta gyakorlatilag csak januártól végez teljes értékű munkát. A DIGI Sport híradójának elárulta, melyik számban tekinti ő saját magát is tokiói favoritnak, és melyik az, amelyikben még javulni szeretne.

„Igazából nekem akkor van jó kedvem, hogy ha jól tudok teljesíteni. És ez igaz a versenyre és az edzésre is. Szerintem már nekem is kellett fejben egy olyan versenyzés, ahol kiadom magamból, amim van, és tényleg, ezeket az időket azért úszom, hogy magamat megnyugtassam, meg a körülöttem lévőket, és akkor ezzel mindenki jól jár” – nyilatkozta az ob-n mutatott remekléséről a Sport 24-nek Milák Kristóf.

Kapcsolódó
Milák döbbenetes idővel jelentkezett be az olimpiai aranyra
200 pillangón textildresszben csupán Michael Phelps tudott ennél jobbat.

Az edzője, Selmeci Attila is beszélt arról, hogy minek tudható be Milák ob-n látott kiváló formája: „Úgy érzem, hogy a munkának most ért be a gyümölcse. Nem volt beteg, nem hiányzott, és az edzőtáborok nagyon jól sikerültek. Nagyon köszönöm Kristófnak és a stáb minden tagjának, akik segítettek ebben, és bízom abban, hogy a folytatás is jó lesz.”

Milák legközelebb a májusi Európa-bajnokságon áll rajthoz, ahol a tervek szerint nyolc egyéni és két váltószámban méretteti meg magát. De úgy néz ki, ezt a döntést még ő sem igazán gondolta át.

„Vagy nagyon buta voltam, vagy nagyon bátor, hogy bevállaltam ennyi számot, de nem vagyok az a nagyon félős ember. Kíváncsi vagyok, hogy amit eddig gyakoroltam itthon egy ob-n, azt most európai szinten mennyire tudom teljesíteni, mennyire fogom kibírni” – jegyezte meg a Budapesti Honvéd kiválósága.

Az Eb után pedig jöhet az olimpia, ahol az úszó már csak a fő számaira összpontosít majd.

„Az olimpián csak kevesebb számban fog indulni, hiszen nem érdemes kockáztatni. Ott minden rajthoz állás vérre megy” – fogalmazott Selmeci Attila.

Milák Kristóf önbizalmával pedig semmi gond nincsen, bár ez nem meglepő, hiszen ő a 200 pillangó világbajnoka és világcsúcstartója.

A kettő pille, mondhatni, zsebben van

– jelentette ki magabiztosan arra a kérdésre, hogy mire számít az olimpián.

„Ami a nagyobb kihívás lesz, az nem a 200, hanem a 100 pille egyértelműen, ott még van mit bepótolnom, függetlenül attól, hogy most 50,47-et sikerült úsznom.”

Milák jelenleg a Duna Arénában edz, majd április közepétől Tenerifén folytatja a felkészülést.

A budapesti úszó Európa-bajnokság május 10-én kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik