Sport

Hogyan jutottak odáig a magyar sportlövők, hogy az egész világ előtt lejárassák magukat?

Kovács Tamás / MTI és
Kovács Tamás / MTI és
Hétfőn délben ült össze a Magyar Sportlövő Szövetség elnöksége, hogy felelőst keressen és megfelelő büntetésről döntsön minden idők egyik legfurcsább magyar sportügyében.

Március 25-én a sportmédia nem kisebb szereplője, mint az amerikai ESPN számolt be először arról, hogy az indiai sportlövő-világkupán bizarr okból nem állt ki a háromfős magyar válogatott az 50 méteres csapatverseny döntőjére. Péni István és Pekler Zalán Újdelhiben azért jelentették ki, hogy nem hajlandóak egy csapatban szerepelni Sidi Péterrel, mert szabálytalannak tartották a puskáját.

A világkupa versenybírája számára azonban elfogadható volt, ahogy Sidi az úgynevezett bipodot (kétlábú állvány, amelynek van egy tartozéka a puskán is), a puska megtámasztására szolgáló eszközt nehezékként használja, ezért engedélyezte, hogy így lőjön a fegyverrel az egész versenyen. 

Az esetről Sidi – aki főállásban a román sportlövők szövetségi edzője – és Péni is a közösségi médiában fejtette ki egymásnak ellentmondó véleményét, próbálták megmagyarázni, védeni a nehezen védhetőt.

A történet azonban összetettebb annál, mint amit ott leírtak: a két sportoló vitája jóval korábban indult, és megtudtunk néhány új részletet  az Újdelhiben történtekről is.

Péni már a tavalyi országos bajnokságon is nehezményezte, hogy Sidi nehezékként használta a bipodot, mivel a szabálykönyv  egyértelműen tiltja ezt:

az értékelt lövések szakaszában le kell venni a puskáról a kétlábú állványt, függetlenül attól, hogy a lábai rögzítettek vagy felhajthatók.

Az ob-t ezért többször félbeszakították, majd egy eldurvuló vita után lezárták. A szövetség az esetet követően megtiltotta Sidinek az inkriminált tartozék nehezékként használatát, és elnöki figyelmeztetésben részesítették a sportlövőt.

Kapcsolódó
Káromkodós üvöltözésbe csapott át az ob-döntő
Elnöki figyelmeztetést kapott a magyar sportlövő, aki Júdásnak nevezte sporttársát.

Sidi következetesen állítja, hogy esetére a szabálykönyvnek egy másik, a puska előagyán lévő súlyokra vonatkozó paragrafusát kell alkalmazni, amely szerint „a rögzített súly nem érhet 90 mm-nél lejjebb a puskacső középvonalától mérve, és előrefelé nem nyúlhat ki 700 mm-nél távolabbra a szerkezet hátsó végétől mérve.” Azt is mondja, több külföldi versenyen is súlyként használta a bipodot, és nem akadt belőle problémája. Tény azonban az is, amikor az idén tavasszal rendezett fedett pályás ob-n is megpróbálkozott vele, kizárták a versenyből.

Pár héttel később az indiai verseny zsűrije azonban megint csak nem ítélte szabálytalannak a dolgot, noha a bipodot illetően a nemzetközi és a hazai szabálykönyv semmiben nem tér el egymástól.

Péniék attól is tarthattak, ha bármely más nemzet versenyzője megóvja Sidi Péter fegyverét – a magyar szövetségből  származó információnk szerint erre nem egy külföldi sportoló tett utalást –, úgy a versenybíró sem védhette volna tovább a döntését, végül ki kellett volna zárnia Sidit, ezzel pedig az egész magyar csapatot.

Megkeresésünkre egyik érintett sportlövő sem akart nyilatkozni, forrásaink azonban úgy tudják: Sidi a versenybíró engedélye ellenére megállapodást kötött a két versenyzőtársával, hogy Újdelhiben a csapatversenyen nem használja a bipodot, így az amerikai válogatott elleni selejtezőben nem is tette fel. A döntőre azonban mégis változtatott, amikor pedig Péniék kérdőre vonták, információnk szerint azt felelte: az ígéret csak a selejtezőre szólt.

Ez verte ki a biztosítékot Péninél, a fiatal, 2018-as ifjúsági olimpiai bajnok Pekler Zalán pedig az ő pártját fogta.

Egyfelől tehát Sidi joggal mondhatja, hogy mi alapján akarják a saját csapattársai felülbírálni a verseny bíróját, miként Péniék szabálykönyvre való hivatkozása is megalapozottnak tűnik. A bíró döntésére viszont semmiképp sem lehet válasz az, hogy a magyar csapat két tagja már az első lövés előtt visszalép egy rangos nemzetközi verseny döntőjétől – még ha az 50 méteres csapatverseny nem is tűnik túl komolynak, hiszen összesen három nemzet lépett lőállásba.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Péni kifejezett olimpiai éremesélyesként van elkönyvelve Tokióban, és Sidi is rendelkezik magyar kvótával – ismerve a kvalitását, eredményeit, őt sem lehet a futottak még kategóriába sorolni, sőt.

A szövetség tehát semmiképp nem tud, és nem is akar elmenni az ügy mellett, az elnökség hétfői ülésén létre is hozott egy háromtagú vizsgálóbizottságot, amelyet az elnök Nagy György vezet. A felek részletes meghallgatása után jövő hét elejére várható határozat, akkor derül ki, hogy kit és milyen mértékben marasztalnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik