Sport koronavírus

Dübörögnek az utánpótlás-bajnokságok, a járvány a versenysportot még nem állította meg

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Van olyan szövetség, amely legalább egy hétre leállította a mérkőzéseket az utánpótlásban, míg máshol támogatást nyújtanak a csapatoknak a legalább heti egy teszteléshez.

Csak nem szabadul a világ a koronavírus-járványtól, amely immár több mint egy éve határozza meg a mindennapjainkat. Magyarországon is a harmadik hullámnál tartunk, a megbetegedések és a halálozások száma pedig ismét annyira emelkedik, hogy a kormány bevezette az eddigi legszigorúbb korlátozásokat: a boltok, üzletek többsége bezárt, továbbra sem lehet étterembe járni, este nyolc és hajnali öt között csak kivételes esetben lehet elhagyni az otthonunkat, és mivel most a fiatalok körében terjed elsősorban a vírus, így a gimnáziumok után az általános iskolákban is átálltak a digitális oktatásra, míg az óvodákban – némi kavar után – ügyeleti rendet vezettek be. Hogy meddig, arról egyelőre csak találgatni lehet, április elejéig biztosan.

Kapcsolódó
Így élünk mától: eddig nem látott lezárásokkal küzd az ország a harmadik járványhullám ellen
Mi lesz nyitva, és mi nem, hová mehetünk? És mire lehet elég két hét?

A felfelé kúszó számok, a széleskörű korlátozások láttán felvetődik a kérdés, hogy a csapatsportágak utánpótlás-bajnokságai hogyan üzemelnek, hiszen edzéseken, meccseken a legkülönfélébb helyekről érkező gyerekek, kamaszok találkoznak az öltözőben, nem szólva arról, hogy a meccseken a testi kontaktusok hozzátartoznak a játékhoz. A felnőtt élvonalbeli bajnokságoknál a tesztelés biztosítva van, lefelé már egyre problémásabb a helyzet, az amatőr ligákról pedig ne is beszéljünk.

A kívülálló számára úgy tűnik, ezeknek a bajnokságoknak a leállítása nagy lépés lenne a kontaktusok számának csökkentése felé, és segíthetné a koronavírus terjedésének visszaszorítását, ám a szövetségek többsége egyelőre engedi futni a bajnokságokat, amire a jogszabályok lehetőséget adnak, mivel a kormány nem döntött úgy, hogy ezen a területen erős korlátozásokat vezet be.

Igaz, a szigorítások bejelentésekor a Magyar Kézilabda Szövetség egyből jelezte, hogy a sportágban leáll az utánpótlás (az edzések is online zajlanak), legalább március 15-ig felfüggesztik a bajnokságokat, de a mostanra kiírt, a férfi serdülő, illetve a női ifjúsági válogatottak részvételével tervezett Olimpiai Reménységek Versenyét (ORV) is elhalasztották – ezt egy későbbi időpontban szeretne megrendezni az MKSZ.

Ezzel azonban véget is ért a sor, még a Magyar Labdarúgó Szövetséget lehet megemlíteni, amely a gyerekfocit szüneteltei, a 12 éven aluliak számára kiírt Bozsik-tornák maradnak el határozatlan ideig. A korosztály fölött azonban folytatódnak a bajnokságok, ahogy írták:

„Az MLSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, betartja a kormányzati intézkedéseket, a járványügyi hatóság ajánlásait, és ezekről tájékoztatja is a sportszervezeteket. A sportolók, edzők és minden közreműködő egészségének megóvása érdekében, a jelenleg érvényes előírások szerint, csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül lehet mérkőzéseket rendezni, amely minden résztvevőtől fokozott odafigyelést, felelős magatartást követel” – írták válaszukban.

Kapcsolódó
Koronavírus: az MLSZ határozatlan ideig felfüggesztette a gyerektornákat
A szövetség vezetése a kormány koronavírus megfékezésére vonatkozó intézkedéseit és előírásait figyelembevéve határozott így.

A röplabdázók a kormány múlt csütörtöki bejelentésekor még azt jelezték, hogy a hétvégi események mennek tovább, de a hétfői elnökségi ülésen megvitatják, hogy kell-e szünet az utánpótlásban vagy sem. Végül utóbbi mellett döntöttek, nyomatékosan kérték a „sportszervezeteket a sportolók folyamatos ellenőrzésére és PCR vagy Antigén tesztelések gyakorivá tételére, lehetőség szerinti heti rendszerességű bevezetésére”, valamint pénzügyi, gazdasági és sportegészségügyi áttekintés után a szövetség támogatja a sportszervezeteket az ellenőrzésére szolgáló tesztek sportszervezetekhez való eljuttatásával. Emellett arról is rendelkeztek, hogy semmiféle szankció nem érvényesíthető azzal a csapattal szemben, amelyben ebben az időszakban lemondaná a mérkőzését.

A jégkorongozóknál több olyan bajnokság is van, amely már a hajrájánál tart, ám a hétvége azért így is telített lesz, és az MJSZ sem tervezi az utánpótlás leállítását, ahogyan a vízilabdázók sem szünetelnek és nincs tervben a versenykiírás módosítása:

náluk a mostani hétvégén 52, a következőn 113 mérkőzést játszanak a fiatalok jelen állás szerint.

A kosárlabdázókat is kerestük, ők a cikkünk megjelenéséig nem reagáltak; ebben a sportágban az egyik legnagyobb a meccsszám. (Amint megérkezik válaszuk, cikkünket frissítjük.) Nem mellesleg amikor Balogh Judit, korábbi kiváló játékos, most pedig az ELTE BEAC Újbuda vezetőedzője kifogásolta, hogy a kiesés ellen menekülő csapatok még nem tudták a napokban a további mérkőzések lebonyolítását (keddre készült el a menetrend), akkor a szövetség főtitkára, Bodnár Péter a Nemzeti Sportnak azt a választ adta, hogy a szövetség munkatársait sem kíméli a koronavírus.

Bár lenne rá okunk, nekünk nincs időnk egyéni sérelmeinket dédelgetni, miközben munkatársaim jelentős része – velem együtt – a harmadik hullám valamely vírusmutánsa által okozott fertőzésből lábadozik, próbáljuk egyben tartani a bajnokságokat

hangzott Bodnár válasza.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a kosárlabda-szövetség főtitkára, Bodnár Péter megerősítette a 24.hu-nak, hogy a korábban bevezetett szigorítások mellett náluk is folytatódnak az utánpótlás-bajnokságok.

 

„Az utánpótlás versenyek során ebben a szezonban – a vírushelyzet intenzitásától függő mértékben – természetesen találkozunk olyan csapatokkal, akik fertőzés vagy annak gyanúja miatt kénytelenek mérkőzéseket lemondani, de mivel fő célunk a sportolók és a sportszakemberek egészségének megóvása, ezért ezeket a halasztásokat elfogadjuk, rugalmas lehetőséget biztosítva az érintetteknek a halasztott mérkőzések pótlására. Annak érdekében, hogy a járványügyi protokollt betartó és felelősen gondolkodó sportszervezetek ne szenvedjenek hátrányt, és mérkőzéseink minél nagyobb arányban a pályán, és ne adminisztratív módon dőljenek el, felkértük a sportszervezeteket, hogy az elmaradt mérkőzések pótlása érdekében vegyék fel egymással a kapcsolatot, és egyezzenek meg a mérkőzés időpontjának módosításában, legyenek partnerek a pótlás megszervezésében” – írta válaszlevelében.

Amikor a magyar kormány még novemberben bejelentette az újbóli szigorításokat, akkor Orbán Viktor elsőre azt közölte, hogy csak a profik sportolhatnak tovább, de aztán az azt követő napokban ez úgy módosult, hogy folytatódhat a versenysportolók élete, ami az amatőröket és az utánpótlás sportolókat is magába foglalja, mindenkit, akinek van igazolása valamely szövetségnél. A Telex írt róla, hogy volt olyan konditerem, ami ezt a szabályt kijátszva pár ezer forintért osztogatta az erőemelő szövetség versenyengedélyeit, de a fentiekből is jól látszik, ha a trükközések nem lennének, a kormányhatározatra hivatkozva így is gyerekek ezrei edzenek és meccselnek heti rendszerességgel – és most csak a legnépszerűbb csapatsportágakat vettük figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik