Sport

Bevallotta depresszióját Hosszú Katinka egykori riválisa

STEPHANE KEMPINAIRE / DPPI via AFP
STEPHANE KEMPINAIRE / DPPI via AFP

2020 októberében folyamatos vállfájdalmakra hivatkozva bejelentette visszavonulását Mie Östergaard Nielsen, a dánok olimpiai és világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok úszója, aki most a Tv2.dk-nak nyilatkozva elárulta, ennél sokkal több állt a váratlan búcsúja hátterében.

A 24 éves sportolónő arról mesélt, az utolsó időszakban már a szemüvegét is alig vette le a válogatott edzések alatti szünetekben, így remélve, hogy el tudja takarni, hogy folyamatos sírás kerülgeti.

Az edzés alatt feküdtem és sírtam, és edzés előtt sírtam. Azt soha, senki nem kérdezte meg tőlem, hogy vagyok. Csak azt, készen állok-e. Senki sem vette észre, hogy nem az vagyok, aki korábban

– mesélte

A 2014-es berlini Európa-bajnokságon két aranyérmet szerzett, a 4×100-as vegyes váltó mellett első lett 100 háton is – Hosszú Katinkával holtversenyben. Két évvel később, Londonban le is győzte a magyarok klasszisát ezen a távon.

A 2015-ös kazanyi vébén bronzérmet szerzett, a 2016-os riói olimpián pedig Jeanette Ottesennel, Pernille Bluméval és Rikke Möller Pedersennel együtt bronzot nyert a 4×100 méter vegyesen.

2017 májusában rájött, hogy depressziós, távol az otthontól és azzal az érzéssel, hogy teljesen egyedül van.

Csak azt hittem, hogy valami hülye érzés, de igen, ez már depresszió volt. Egyre szomorúbb lettem, folyton ideges voltam.

2017-ben kért pszichológusi segítséget, majd egy televíziós, táncos műsorban való részvétellel úgy érezte, sokkal nyitottabbá vált. Ezzel az úszás öröme is fokozatosan visszatért, de úgy fogalmazott, már sohasem lett teljesen ugyanaz.

Még az olimpiára felkészült, de amikor kiderült, a koronavírus-járvány miatt a játékokat 2021-re halasztották, és még egy vállsérülés is hátráltatta, úgy döntött, utóbbira hivatkozva visszavonul inkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik