Élő Sport

Nyolcgólos vereség a kézi-vb-n, a franciák jönnek a negyeddöntőben

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / POOL / AFP
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / POOL / AFP
Nagyon sima vereséggel zárta az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjét a több kulcsjátékosát is pihentető magyar válogatott, amely így a második helyen lépett tovább a legjobb nyolc közé. Spanyolország 36-28-ra nyert, a negyeddöntőben Franciaország lesz mieink ellenfele.

Az már a mérkőzés előtt biztossá vált, hogy mindkét válogatott továbbjut, és miután a szakmai stáb pihenőt adott Bánhidi Bencének, Lékai Máténak, Mikler Rolandnak és Rodriguez Alvarez Pedrónak, az is egyértelmű volt, hogy nem a magyar csapat számít esélyesnek.

A spanyolok a mérkőzés elején hamar elléptek öt góllal (7-2), viszont innen még visszajött egálra Magyarország. Innentől kezdve a rivális kényelmes előnybe került és mindig a legjobb pillanatban akasztotta meg a magyar feltámadásokat, a félidő végére pedig már hétgólosra hízott a különbség.

Jól indult a második félidő, két gyors gólt is dobtunk, ám utána közel 14 percen át nem tudott eredményes lenni a magyar válogatott.

A második félidőre beküldött Bodó Richárd például nagyon nem érezte a kaput, egy sem akadt be a hat kísérletéből. Ebben az időszakban el is dőlt a mérkőzés, 12 góllal is vezettek a spanyolok. A végén sikerült faragni ugyan a hátrányból, de a több kulcsemberét is nélkülöző Magyarország elég sima, 36-28-as vereséget szenvedett. Balogh Zsolt és Győri Mátyás öt-öt góllal zárt, a kapusaink 40 lövésből hatot védtek ki. Gonzalo Pérez de Vargas a túloldalon 15 védést mutatott be, Ferran Sole Sala pedig nyolc lövésből nyolc gólt dobott.

Az értelemszerű volt, hogy pihentetni kell a húzóembereket az egyenes kieséses szakasz előtt, azonban a vártnál sokkal simább lett a spanyolok elleni vereség, amely nagyobb arányú is lehetett volna. Balogh mindenesetre azt nyilatkozta, hogy nem lesz hatással a következő meccsre a mostani eredmény.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta: a második félidőben az volt a cél, hogy jóval közelebb kerüljenek a spanyol válogatotthoz, illetve sokkal bátrabban kézilabdázzanak.

Nem kell azzal foglalkoznunk, hogy rendet tegyünk a fejekben, nem kell elmarasztalni a játékosokat, mert mindent megtettek, és talán még szégyellték is magukat, amikor időt kértünk.

Ők eddig kevesebb lehetőséget kaptak, illetve az első félidőben egy kicsit mást játszottunk, hiszen nem volt a taktika része, hogy egy passz után eldurrogtatjuk a labdákat, és a kezükbe adunk hatot-hetet. Ezen a második félidőben tudtunk javítani. Sok technikai hibát követtünk el, és ez ellen a spanyol válogatott ellen ezt nem szabad. Ez jelentősen befolyásolta a mérkőzést, mert elbizonytalanodtunk” – nyilatkozta az M4 Sporton.

A negyeddöntőben a hatszoros világbajnok Franciaország következik, a mérkőzést szerdán Alexandriában rendezik 20.30-tól.

Kézilabda-világbajnokság, középdöntő, I csoport

Spanyolország – Magyarország 36-28 (21-14)

Magyarország: Székely – Hanusz 1, Ancsin 4, Rosta 2, Topic 1, Szita 2, Sunajko 4, cserék: Balogh Zs. 5, Győri 5, Nagy B. 2, Hornyák 1, Borbély, Máthé 1, Bodó, Bóka, szövetségi kapitány: Gulyás István

 

lövések/gólok: 48/36, illetve 53/28

gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3

kiállítások: 10, illetve 8 perc

11-8

Nem volt szerencsénk.. Marchand vette vissza ismét a spanyol vezetést, majd Sunajko próbálkozása maradt ki. Sole aztán átejtette Székelyt, aki még belekapott a labdába, majd ki is kanalazta azt a kapuból, de a videózás után kiderült, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, így megadták a találatot. Fernandez aztán már háromra növelte a különbséget.

8-8

Na, ötgólos hátrányt sikerült ledolgozni, Sunajkót próbálta zavarni a visszafutó kapus, de eredménytelenül. Sole visszaveszi a spanyol vezetést, de Győri megverte a védőjét és középről megdobja a második gólját.

7-6

Éledezünk, Székely védett, majd a Maquedét állítják ki, a hetest Balogh értékesíti ismét. Üres kapuval támadtak a spanyolok, Győri talált be a túlsó térfélről, majd Topic is betalál egy újabb labdaszerzés után, úgyhogy máris szorosabb a meccs.

7-3

A spanyolok emberhátrányban sem hibáznak, Maqueda növeli tovább az előnyt, de Szita Középről, felugorva azonnal válaszolt.

6-2

Azért látszik, hogy ez nem teljesen az alapcsapat, Székely nagy védése után Topic adta el egyből a labdát. Canellas újabb távoli bombát akasztott a kapunkba, hogy aztán védekezésben meg kiállítsák. Balogh azonban mellé lőtt első emberelőnyös támadásunkból.

5-2

Három a magyar igazság, ugye, Szita ezúttal már nem rontott. Eladott spanyol labdával, majd magyar belemenéssel folytatódott a játék. Látványosan középen próbálkozik az ellenfél, Fernandez be is talál egy befutásból. A túloldalon Perez de Vargas védte Hanusz lövését.

4-1

Szita és a kapufa egyelőre nincsenek jóban. Entrerrios mázlis gólja után találta el először, majd Sole lerohanás gólja után másodszor. Három góllal elléptek a spanyolok.

1-1

Canellas nyitotta a gólok sorát, középről, talpról engedett el egy lövést. Az első magyar támadás során Balogh játszotta meg Rostát, a beálló befordult, de lerántották, a megítélt hetest Balogh pattintotta a kapuba.

Megy a meccs!

Elkezdődött az utolsó mérkőzésünk a középdöntőben, a kapuban Székely Márton kezd.

Kulcsjátékosok pihennek

Mivel a továbbjutás megvan, így a negyeddöntőn való minél jobb szereplés érdekében Bánhidi Bencét, Lékai Mátét, Mikler Rolandot és Rodriguez Alvarez Pedrót nem nevezték a mérkőzésre.

A magyar meccskeret:

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Veszprémi KKFT), SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém)

Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum, norvég)

Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (Csurgói KK), NAGY Bence (Ferencváros)

Beállók: ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)

Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)

Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

Az örökmérleg

A magyar válogatottal legutóbb novemberben, Veszprémben találkozott Spanyolország a 2022-es Európa-bajnokságot megelőző EHF EURO CUP mérkőzésen, akkor a mieink – igaz, a koronavírus miatt némileg más kerettel – három góllal (32-29) nyertek. A két csapat egymás elleni mérlege a kontinensbajnoknak kedvez,

37 mérkőzésből mindössze 13-szor került ki győztesként a magyar együttes, míg az ellenfél 17 alkalommal diadalmaskodott, döntetlennel öt találkozó végződött.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik