Sport

Liu Shaolin Sándor és öccse is bukott a döntőért zajló futamban

Adam Warzawa / MTI / EPA / PAP
Adam Warzawa / MTI / EPA / PAP

Krueger John-Henry az ötödik, Liu Shaoang pedig a hatodik helyen végzett 500 méteren a gdanski rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A magyar férfiak közül a legrövidebb táv szombati első negyeddöntőjében indult a címvédő Liu Shaolin Sándor és Krueger is: az amerikai születésű Krueger azonnal az élre állt, Liu pedig a francia Sébastien Lepape-pal harcolt meg a második továbbjutó helyért, amit az utolsó kanyarban bemutatott előzéssel sikerült megszereznie.

Az 1500 méteren a selejtezőben kizárt, összetettben címvédő Liu Shaoang a harmadik ötszázas negyeddöntőben volt érdekelt. Első szombati csúszása során a rajtot követően a második helyen haladt, az utolsó körben az élre állt és magabiztosan jutott tovább.

Az első elődöntőben a Liu fivérek együtt álltak rajthoz, a két külső pályát kapták. Liu Shaoang jól indult, feljött a második helyre míg bátyja a negyedik helyre sorolt be.

A futam második fele ugyanakkor nem alakult jól, hiszen előbb Liu Shaolin, majd az utolsó előtti körben öccse is elesett. Utóbbi a B döntőbe azért bejutott, Liu Shaolin Sándor azonban időeredmény nélkül zárt.

Krueger  a második elődöntőben a négyes rajthelyről indulva sokáig ebben a pozícióban haladt, amikor az utolsó körre fordulva feljött a harmadik helyre, mögötte ketten is kicsúsztak, őt kibillentették, így minden esélye elszállt a döntőbe kerülésre.

Az 500-as B döntőben Krueger és Liu Shaoang jól összedolgozva végzett ott az első és második helyen. A rajt után Krueger az élre állt, mögé zárkózott Liu Shaoang, aki végig taktikusan őrizte pozícióját.

Az A fináléban az orosz Konsztantyin Ivlijev volt a leggyorsabb.

A nőknél elsőként Sziliczei-Német Rebekát szólították jégre: az első negyeddöntőben az utolsó, ötödik helyen ért célba viszonylag nagy hátránnyal a futamgyőztes, címvédő Suzanne Schultinghoz képest.

Kónya Zsófia a második negyeddöntőben jól kapta el a rajtot, az első kanyarban azonban csak a harmadik helyre tudott besorolni, és mivel nem sikerült előznie, így az időeredményben bízhatott a továbbjutás szempontjából. Ebben szerencséje volt, 43.929 másodperces teljesítménye hét ezredmásodperccel jobb volt, mint az utána következő orosz versenyzőé, így készülhetett az elődöntőre.

Itt Kónya a második futamban szerepelt, a legszélső pályáról indulva pedig nem igazán volt esélye a jó eredmény elérésére: ötödik helyen ért célba, ezzel búcsúzott a további küzdelmektől.

Az 1500 méteres férfi döntőben Liu Shaolin Sándor ötödik, Krueger pedig hatodik helyen zárt.

A fináléban a két magyar versenyzőnek erős mezőnyben kellett helytállnia: két-két orosz és holland, valamint egy belga gyorskorcsolyázó volt az ellenfél.

A rajt után Liu a második helyre sorolt be, Krueger a negyedik volt. Liu elé később bejött az orosz Szemjon Jelisztratov, majd a másik orosz és a két holland versenyző is megelőzte a magyarokat. Liu a táv felénél külső íven próbált meg előzni, ám az előretörés helyett a hatodik helyig esett vissza, és később csak honfitársát tudta lehagyni. A döntőt az oroszok uralták, Jelisztratov nyert Gyenyisz Ajrapetyjan előtt, míg harmadikként a sérülés után visszatért holland Sjinkie Knegt végzett.

A nők hasonló távú B döntőjében két magyar, Sziliczei-Német Rebeka és Kónya Zsófia volt érdekelt: Kónya egyből a rajt után hatalmas tempót diktálva lekörözte a mezőnyt, ezzel bebiztosítva a futamgyőzelmet, egyben az összetett kilencedik helyét. Sziliczei-Német a futamban ötödik, összességében 13. lett.

A fináléban a címvédő, tavaly Debrecenben mind a négy számban aranyérmes Schulting volt a toronymagas favorit: a holland versenyző sokáig a második helyen haladt, majd két és fél körrel a vége előtt ritmust váltott és meggyőző fölénnyel szerezte meg 10. Eb-elsőségét. A holland mögött a német Anna Seidel lett a második, az orosz Szofija Proszvirnova pedig a harmadik.

A szombati program a váltók elődöntőivel zárul. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeit, a 3000 méteres szuperdöntőt és a staféták fináléit rendezik az Eb-n.

Eredmények:

1500 méter
férfiak:

1. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 2:18.384 perc
2. Gyenyisz Ajrapetyjan (Oroszország) 2:18.521
3. Sjinkie Knegt (Hollandia) 2:18.561
…5. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:18.893
6. Krueger John-Henry (Magyarország) 2:18.949
Liu Shaoangot a selejtezőben kizárták.

 

nők:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 2:24.446 perc
2. Anna Seidel (Németország) 2:24.777
3. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 2:25.468
…9. Kónya Zsófia (Magyarország)
…13. Sziliczei-Német Rebeka (Magyarország)

 

500 méter:
férfiak:
1. Konsztantyin Ivlijev (Oroszország) 40.779 mp
2. Pietro Sighel (Olaszország) 40.896
3. Itzhak de Laat (Hollandia) 41.056
…5. Krueger John-Henry 41.525
6. Liu Shaoang 41.623
…10. Liu Shaolin Sándor

 

nők:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 43.317 mp
2. Natalia Maliszewska (Lengyelország) 43.441
3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 43.474

Ajánlott videó

Olvasói sztorik