Élő Sport

Sok hibával, de hozta a kötelezőt a kéziválogatott a vb-újonc ellen

Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-re legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének első fordulójában, Gízában, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Nem mondunk nagyot azzal, ha kijelentjük, minden idők legkiszámíthatatlanabb kézilabda-világbajnoksága zajlik Egyiptomban. A Szeged beállósa, Bánhidi Bence péntek délután még úgy posztolt kávézós képet a Facebookra, hogy nem tudta biztosra, hogy a koronavírus által padlóra küldött első csoportellenfél, a Zöld-foki Köztársaság ki tud-e állni az egymás elleni mérkőzésre.

Végül aztán jött a hír, hogy a péntek délutáni teszten az ellenfél egészséges játékosai negatív eredményt produkáltak, vagyis nincs akadálya a mérkőzés megrendezésének. A tavalyi Afrika-bajnokságon az ötödik helyen záró Zöld-foki Köztársaság játékosai közül tizenketten játszanak a portugál bajnokságban, hárman a spanyolban, és van egy-egy légiósuk a francia, a német és a román ligában is.

Az ellenfél végül úgy lépett pályára a magyar csapat ellen, hogy mindössze kilenc mezőnyjátékost tudott benevezni.

A magyar keretből ezúttal Bodó Richárd, Bóka Bendegúz, Rodríguez Álvarez Pedro és Székely Márton maradt ki.

A magyar csapat 5-0-s sorozattal kezdett, és bár az ellenfél ekkor még 5-4-re feljött, a sokkal esélyesebb magyar válogatott fokozatosan el tudott húzni Balogh Zsolt és Lékai Máté vezérletével.

A folytatásban több hiba is becsúszott a magyarok támadójátékába – elsősorban labdaeladások –, ezek többségét pedig a zöldfokiak gyors ellenakciókkal kihasználták, így a szünetben 19-14 volt az állás.

Mikler Roland az elsőhöz hasonlóan a második félidőben is fontos védéseket mutatott be, csapata így 24-15-re elhúzott. A 44. percben Sipos Adrián a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból, ezt követően ismét csökkent a különbség, ám a magyarok magabiztos sikerét végül nem fenyegette veszély. A zöldfokiak hiányos felállásuk ellenére végig rendkívül lelkesen játszottak, a vártnál jobban megnehezítették ellenfelük dolgát.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ancsin Gábor volt, aki tíz lövésből hét gólt dobott, így őt választották a meccs legjobbjának.

Az afrikai csapat legeredményesebb játékosa Leandro Semedo volt, aki 13 lövésből hat gólt szerzett. A magyar kapuban Mikler 39 lövésből 13-at védett.

„Nem volt összeszokott a csapatunk, hiányoztak az elmaradt edzőmeccsek. Nehéz a helyzet, régen játszottunk, egy kicsit döcögős az egész, tipikus első mérkőzés volt. Az ellenfelet nem rossz, nem ügyetlen játékosok alkotják, jól tudnak kézilabdázni, időnként jól olvasták a játékunkat. Számítottunk rá, hogy nehéz lesz az első meccsünk” – nyilatkozta Gulyás István szövetségi kapitány a mérkőzést közvetítő M4 Sporton.

Hozzátette, ezúttal azon kézilabdázók léptek pályára magyar színekben, akiknek van koronavírus-antitest a szervezetükben. „Próbáltunk a biztonságra is figyelni, mert nem lehettünk biztosak abban, hogy az ellenfélnél nincs fertőző játékos. Uruguay ellen cél a további fejlődés, a gyorsulás és a távolságok megtalálása” – jelentette ki Gulyás.

A magyarok vasárnap Uruguay, kedden Németország együttesével találkoznak a gízai A csoportban, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Férfi kézilabda-világbajnokság, A csoport, 1. forduló:

Magyarország – Zöld-foki Köztársaság 34-27 (19-14)
Egyiptom, Gíza, zárt kapus
v.: Emam, Hedaia (egyiptomiak)
Magyarország: Mikler – Hornyák 4, Ancsin 7, Lékai 1, Szita 1, Bánhidi 4, Sunajko 4. Cserék: Sipos 1, Győri 2, Topic 1, Balogh Zs. 4, Nagy B. 4, Hanusz 1.
lövések/gólok: 51/34, illetve 46/27
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/2
kiállítások: 10, illetve 6 perc

 

A csoport másik mérkőzésén:
Németország – Uruguay 43-14 (16-4)

 

B csoport (Új Főváros):
Lengyelország – Tunézia 30-28 (17-17)
Spanyolország – Brazília 29-29 (16-13)

 

C csoport (Alexandria):
Horvátország – Japán 29-29 (14-17)
Katar – Angola 30-25 (14-13)

 

D csoport (Kairó):
Dánia – Bahrein 34-20 (19-10)
Argentína – Kongói DK 28-22 (13-14)

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Felejthető meccsen nyert a kéziválogatott

34-27-es győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a magyar férfi kézilabda-válogatott a Zöld-foki Köztársaság ellen. A magyar csapat végig vezetett, utoljára 5-4-nél volt szoros az állás, de sok labdát adtak el a játékosaink, és rengeteg ziccer maradt ki. A meccs legjobbjának Ancsi Gábort választották. Folytatás Uruguay ellen, amely nagy verést kapott Németország ellen.

Csak összejött a gól a vb-újoncnak

Hanusz Egon sokat próbálkozott, sokat is hibázott, de az utolsó percben csak összejött neki a gól. Morenóé a meccs utolsó gólja. 34-27 a vége ide.

Kihagyott hetes után két perc

Bánhidi újabb hetest harcolt ki, de Sunajko ezt is kihagyta, és most nem is került elé a kipattanó. Topic volt túl kemény, így emberhátrányban fejezzük be a meccset. Semedo ki is használta az emberelőnyt. 33-26.

Meglesz a közte tíz?

Hornyák kapott olyan passzt, hogy már csak az üres kapuba kellett betalálnia. Nem is rontotta el. 31-23. Moreno nagyon agresszívan szedett össze egy labdát, amit be is dobott, 31-24. Nagy Bencéé a 32. gólunk, de Moreno erre is gyorsan válaszolt.

Sunajko a saját kipattanóját lőtte be

Bánhidi a gólpassza után maga is bevéshetett egy újabb gólt a statisztikájába, de G. Furtado egy szerencsésen elékerülő labdát bevágott. 29-23. Bánhidi és Topic is komoly lehetőséget puskázott el, majd előbbi harcolt ki büntetőt, valamint 2 perces kiállítást. Sunajko a kapufára lőtte a hetest, de a kipattanóból korrigált. 30-23.

Bánhidi fekve adott gólpasszt

Edmilson Araujo remek passzt kapott, és nem is hagyta ki a nagy helyzetét. Kicsit lazult a magyar védekezés, és ezt egymás után használja ki az ellenfél. A magyar támadásnál Bánhidi fekve adott gólpasszt Ancsinnak, majd Semedo kihasználta, hogy nem rendeződtünk a középkezdés után. 28-22.

Ancsin 10 méterről!

Hú, de nagy gól volt. Passzív miatt fent volt a bírók keze, lőnie kellett, megtette. 26-17.

Mikler mit védett!

Nagy Bence válaszolt egy Zöld-foki gólra, aztán Mikler húzta le a rólót ziccerben. Bánhidit végre megtaláltuk labdával, 23-15.

Siposé az első gól a szünet után

Eddig csak a két kiállításával került be a jegyzőkönyvbe, de most támadásban is pályán maradt, és villant is. Majd hátul egy blokkal segített Miklernek. Ancsin egy elzárást kihasználta szerzett gólt, 21-14.

Topicot lőtték ki a félidő legvégén

Egymás után több labdát is eladtunk, Mikler egyszer kisegített minket, de Admilson lazán átejtette fölötte a labdát. A félidő utolsó lövésénél Topicot lőtték ki egy kemény lövéssel. Reméljük, nincs baj. A félidei állás: 19-14 ide.

Tartjuk a biztos előnyt

G. Furtado hetesből szerezte csapata kilencedik gólját, de Topic gyorsan válaszolt. Aztán Semedo tüzelt a léc alá, erre pedig Balogh felelt egy pazar lövéssel, 17-10.

Nagy Bence beállt, és egyből gólt lőtt

Hornyák lövése túl erős volt a kapusnak, aki beleért ugyan, de védeni nem tudott. Mikler viszont újabb lövést fogott, a frissen beálló Nagy Bence pedig egyből góllal nyit. Időt is kért a Zöld-foki Köztársaság 15-8-nál.

Megpörgettük az emberelőnyt

Lékait ütközték le túl keményen. Balogh gólpassza után Sunajko használta ki az előnyt, majd Balogh maga is bemutatkozott a kapusnak egy szép átlövéssel. Pina szépített egy szerencsés lövéssel. 12-7.

Két gól ott, egy itt

Semedo hozta közelebb a Zöld-fokiakat, majd Mikler védett bravúrral, de Pereira már nem rontotta el az újabb egy az egy elleni szitut. 9-6. Hornyáké a tizedik gólunk, 10-6.

El tudtunk húzni ismét

Topic még ziccert rontott, de Sunajko lövése beperdült a kapus kezéről, 8-4. Ancsi a szélre keveredett, de kihasználta a ziccert, 9-4.

Nem erről volt szó!!!!

A másik Furtado, Admilson is gólt lőtt, 5-3-ra jött fel. Aztán egy lerohanásból ismét ő célzott pontosan, 5-4. Mit csinálunk?

Ők is betaláltak. Már kétszer is

A honosított Sunajko szerezte az ötödik gólunkat, Gualther Furtado pedig az ellenfél első játékosa volt, aki betalált Miklernek. 5-1. Furtado lőtt egy üres kapus gólt is, 5-2.

Olvasói sztorik