MTI / EPA
Vélemény

Kálnoki Kis Attila: Nagy átverés-show-t játszik a Magyar Torna Szövetség

A sportág szakszövetsége csodának adja el a jelentősen csonka Európa-bajnokságon szerzett csapatbronzot.

A férfi tornászválogatott kedden csapatbronzéremmel tért haza Törökországból. A szövetség honlapja a Magyar Zoltán elnököt születésnapján köszöntő cikk fölött pár sorral történelmi sikerről írt, és Csoda született címmel számolt be a hétvégi Európa-bajnoki dobogóról, majd az írás – nem fukarkodva a jelzőkkel – így folytatódott:

soha nem látott bravúrt hajtott végre a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid alkotta férfi tornászválogatott azzal, hogy a harmadik helyen végzett a felnőttek mezőnyében.

Tulajdonképpen örülni kellene, hiszen az állítás valós, egyetlen szavával sem lehet vitatkozni. Az öt magyar tornász valóban olyan eredményt ért el, amilyet a magyar férfi tornasport eddigi története alatt még senki. A szövetség honlapján megjelent beszámoló azonban arról a tényről nem tesz említést, ami a sikert némiképp árnyalja: pont a koronavírus-helyzet miatt meglehetősen foghíjas mezőny gyűlt össze Mersinben.

MTI / EPA A bronzérmes magyarok a törökországi Európa-bajnokság eredményhirdetésén.

Az elitemensgymnastics.wordpress.com oldal egészen pontos ábrán szemlélteti, hogy a 2020-as Európa-bajnokságot tán nem is lehetne Európa-bajnokságnak nevezni, lévén

  • a férfiversenytől 14 nemzet maradt távol,
  • így összesen csak tizenhat ország nevezett legalább egy sportolót.
  • A 2018-as 149 versenyzővel szemben Mersinben pusztán 62 férfi tornász állt oda a szerekhez.
  • A csapatversenyben írd és mondd tíz nemzet állt rajthoz (lásd itt a 15. oldalon), Litvánia az öt helyett csak három fővel, Horvátország szinte értékelhetetlen teljesítményt nyújtva (76,032 pont – lásd itt a 65. oldalon) nem került be a nyolcas döntőbe.

A 2018-as kontinensbajnokság első kilenc válogatottja közül Oroszország, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia el sem utazott az idei Eb-re, az elitből egyedül az akkor ötödik, most házigazda törökök képviseltették magukat.

„Kedden este tapsvihar és ujjongás közepette érkeztek haza tornászaink” – lelkendezik tovább a szövetség honlapja.

Sportalapvetés: azon a versenyen kell sikert elérni, ahol rajthoz állítanak. Ergo a sportolók tényleg megérdemlik a tapsot, hiszen a foghíjas mezőnyről ők aztán egyáltalán nem tehetnek.  

Más kérdés, a Magyar Torna Szövetség tán kezelhetné jóval szerényebben, visszafogottabban ezt a „háztömbkörüli versenyt”, jó esetben egy „B kategóriás tíz nemzet-bajnokságot”, kiváltképp, mert

  1. a nemzetek éremtábláján (lásd itt a 19. oldalon) Magyarország a 9. helyen zárt.
  2. Ez az Európa-bajnokság nem kvalifikált az olimpiára, a sok visszalépés, a gyenge mezőny miatt a nemzetközi szövetség még az egyéni összetett nyertesétől is elvette a kvótalehetőséget.
  3. Hovatovább a Magyar Torna Szövetségbe lassan évtizede befolyó több milliárd forintos állami támogatás (csak 2019-ben 1,3 milliárd költségvetési támogatást kaptak) ellenére férfi tornasportunk olyan mélyre süllyedt, olyan alacsony szintet képvisel immár, hogy e „történelmi siker”, az Eb-bronz ellenére a jövő évi tokiói olimpiára nemhogy a csapat, de egyetlen férfitornászunk sem kvalifikálta magát – és már nem is valószínű, hogy tudja.

Mindezek után kíváncsian várom, hogy a szintén Mersinben, ezekben a percekben is zajló női tornász Európa-bajnokság után, ahol eggyel több, azaz 15 (!) nemzet mondta vissza a részvételt, hogyan kommunikálja, állítja majd be a szövetség az elért, várhatóan a férfiakénál sikeresebb eredményt.

Férfi tornász Európa-bajnokság, felnőtt csapatdöntő, végeredmény:

1. Ukrajna – 248.963
2. Törökország – 244.793
3. Magyarország – 240.393

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.