Sport

A sok hülye hiba miatt néha nem ismer csapatára a holland kézisek kapitánya

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AFP
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AFP

Izgalmas utolsó forduló elé néz a magyarok C csoportja a dániai női kézilabda Európa-bajnokságon, ahol eddig csak az biztos, hogy a horvátok bombameglepetésre már bejutottak a középdöntőbe. A másik három válogatott küzd a maradék két helyért, a magyarok sorsa a saját kezükben van, ha pontot szereznek Hollandia ellen, akkor a világbajnok kiesik.

Kapcsolódó
Akár vereséggel is továbbjuthat a női kéziválogatott az Eb-n
Hollandiával találkozunk az utolsó fordulóban, de a horvátok segíthetnek nekünk.

Ezt a szégyent szeretné elkerülni Emmanuel Mayonnade csapata, pedig valóban elég közel áll hozzá: a csapat Szerbiától 29-25-re, Horvátországtól 27-25-re kapott ki, így sorsdöntő mérkőzést vív a magyarokkal.

Mayonnade az eddigi kudarcok ellenére úgy gondolja, hogy még van esélyük messzire jutni, nem kell temetni az esélyeket.

A tavalyi világbajnokságon kikaptunk a csoportkörben a szlovénoktól majd a középdöntőt a németek és a dánok elleni vereséggel nyitottuk, de mindannyian tudjuk, hogy ez a történet akkor hogyan ért véget

utalt a szövetségi kapitány az egy évvel ezelőtti vb-aranyra.

„Hogy szépen fejezzem ki magam, nem vagyunk jó formában. Drámai módon játszunk, túl sok hibát követünk el. Néha nem ismerek a csapatomra, annyi hülye hibát követünk el. A horvátok ellen az utolsó 15 percben hatszor volt lehetőségünk arra, hogy kétgólos előnyre tegyünk szert, egyszer sem sikerült. Így nem lehet nyerni” – tette hozzá.

„Most az volt a feladatom, hogy elmagyarázzam a csapatomnak, hogy minden még mindig minden lehetséges. Őrülten hangzik, de bejuthatunk a középdöntőbe és akár két pontot is vihetünk magunkkal.”

Óriási magyar fölény

A két válogatott eddig 44 alkalommal játszott egymással, és a statisztika hatalmas magyar fölényt mutat: 40 győzelem mellett mindössze négyszer kaptunk ki. Az mindenesetre intő példa lehet, hogy világbajnoki címvédő a legutóbbi három találkozó közül kétszer is nyert: legutóbb a 2018-as Európa-bajnokság csoportmérkőzésén, 28-25-re. A 20.30-kor kezdődő koldingi mérkőzést – a szerbek elleni csatához hasonlóan – ismét a francia ikerpáros, Charlotte és Julie Bonaventura vezeti.

Nagy hátrány a hollandoknak, hogy legjobb játékosukra, Estavana Polmanra sérülés miatt nem számíthatnak, így nagyobb teher hárul a rutinos kézilabdázókra, Lois Abbingh-ra vagy Danick Snelderre.

Kapcsolódó
Danyi Gábor: Ilyen egységes csapatot szeretnénk látni a továbbiakban
Bejött a hangnemváltás, a horvátok elleni vereség után lelépte Szerbiát a magyar női kézilabda-válogatott.

Az Odense balátlövője, Abbingh nagyon csalódott az eddig mutatott játék miatt.

„Őrülten frusztráló, hogy újra és újra harcolsz, de a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretnéd. Csapatként el kell felejtenünk az utolsó két meccset, és úgy kell játszanunk, hogy tudjuk, képesek vagyunk a sikerre” – mondta.

Snelder elismerte, hogy Polman hiánya érződik, ő olyan játékos, aki egy-egy váratlan lövéssel, góllal felrázhatná a csapatot. A koronavírus miatt a felkészülés sem úgy sikerült, ahogy tervezték, voltak, akik későn csatlakoztak a válogatotthoz és a Montenegró ellen elmaradt felkészülési mérkőzés is hiányzik, hiszen ott esetleg lehetett volna önbizalmat szerezni.

Nagyon nehéz lesz

– jósolta az FTC és a Siófok korábbi beállósa, aki jól ismeri az ellenfelet.

Kapcsolódó
Nem küldték haza az Eb-ről a korábbi győri sikeredzőt
Megúszta az orosz válogatott szövetségi kapitánya, Ambros Martín, hogy megszegte a protokollt.

A CSM Bucuresti balszélsője, Martine Smeets szerint van mibe kapaszkodniuk.

„Sohasem adjuk fel, és ez a tulajdonság gyakran csodás újjászületéshez vezet. A vereségek után nem esünk egymásnak, nem dobálunk székeket, hanem igazi csapatként támogatjuk egymást. Szükség esetén az utolsó másodpercekig tartjuk egymásban a lelket, azaz amíg van esélyünk, nem adjuk fel” – nyilatkozta.

A keddi Eb-program

A csoport, 3. forduló
18.15: Montenegró – Szlovénia
20.30: Franciaország – Dánia

 

C csoport
18.15: Szerbia – Horvátország
20.30: Magyarország – Hollandia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik