Sport koronavírus

Újra bajba került Milák Kristóf felkészülése

Milák Kristófról szeptember végén derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. Esetében ráadásul nem volt könnyű lefolyású a betegség.

„Ellentétben például Kapás Bogival, aki különösebb tünet nélkül esett át a megbetegedésen,

Kristóf belázasodott és annyira legyengült, hogy saját bevallása szerint első nap még tesztelni sem tudott elmenni, mert úgy érezte, nem ér le az autójáig.

Ezért másnap ment el, de a láza miatt nem engedték be az épületbe, szabadtéren történt a mintavétel” – számolt be a 24.hu érdeklődésére tanítványa vírusélményéről az edzője, Selmeci Attila.

A 200 méteres pillangóúszás világcsústartója két hétre teljesen leállt, szinte csak feküdt, majd az előírt türelmi időnek megfelelően újabb két héten át nem ment vízbe. Négy hét elteltével a Városmajori Szívklinikán komoly kardiológiai kivizsgáláson esett át, kapott egy 24 órás, a szív működését figyelő holtert is, amelyet folyamatosan viselnie kellett. Miután az orvosai minden eredményt megnyugtatónak találtak, október második felében újra medencébe engedték Milákot.

„Szemmel láthatóan összezuhant fizikálisan, ezért nagyjából két hete óvatosan, az adagokat, az intenzitást apránként növelve terheljük, de sokáig még így is gyengeségre panaszkodott, nehezebben bírta azt a munkamennyiséget, amihez korábban hozzászokott. Igyekszik, már minden nap tornázik, szépen nyeri vissza a kondícióját, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy újra szárnyal” – vázolta az újrakezdés nehézségeit a mesteredző.

Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila. Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Milák Kristóf ugyan már kigyógyult a koronavírusból, makk egészséges, de most újra bajba került a felkészülése. Mivel november 28-ig a Duna Aréna az ISL-buborékverseny miatt foglalt, vasárnap óta Fűzfőn edzőtáborozik.

Immár teljes intenzitással dolgozhatna a felnőtt országos bajnokság decemberi rajtjáig, de hétfő délután óta újra a hogyan továbbon kell törnie a fejét.

„Teljes bizonytalanságban vagyunk. Ezúttal a hétfői kormányhatározat, az elengedhetetlen szigorítások miatt nem tudjuk, mi lesz. Két lehetséges variáció áll előttünk. Ha Fűzfőn bezárnak mindent, talán mint márciusban, lesz egy olyan uszoda Budapesten – például a Komjádi –, ahol zárt, ellenőrzött rendszerben csak a válogatott versenyzők folytathatják a felkészülést. A másik opció, hogy ha be is zárják a fűzfői uszodát és szállodát, de a válogatottak mégis tovább edzhetnek itt” – mondta Selmeczi.

Hozzátette, akár lesz jövőre olimpia, akár nem, ez a felkészülés már nem lesz olyan, mint amilyenhez hozzászoktak. Ugyanakkor ennek ellenére megpróbálják a folyton bizonytalan, változó feltételrendszer mellett is a legjobbat kihozni magukból.

Nehéz így tartani a lelket a versenyzőkben. Konnyű elképzelni, hogyan emésztheti magát, milyen kedélyállapotban lehet Kristóf.

Ő is ott úszhatna az ISL-versenyen, ehelyett azt figyeli, amint például Szabó Szebasztián egyre-másra dönti az országos csúcsokat. Az úszót a versenyzés lehetősége hajtja, ahol mindig a győzelem a cél. E nélkül nagyon nehéz, nem is igazán tudom, mi fog ebből kijönni az országos bajnokságon. Az biztos, mindig jó versenyző típus volt, úgyhogy összekapja magát addig” – fogalmazott Selmeczi.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik