Sport koronavírus

Kőkemény szigor várja a Nemzetközi Úszóliga budapesti résztvevőit

Október 16-tól hat hétig a Nemzetközi Úszóliga (ISL) résztvevői foglalják el a Duna Arénát, a versenyzőkkel, edzőkkel, szervezőkkel, illetve a versenybírókkal együtt közel 1300 főre kell vigyáznia a Merkely Béla professzor irányította egészségügyi stábnak.

„Mindazoknak a versenyzőknek és a stábjuk tagjainak, akik már beköltöztek a hivatalos szálláshelyekre, tehát a két margitszigeti szállodába, a versenyek kezdetét megelőzően öt napon belül elvégzett, két negatív tesztet igazoló hivatalos okirattal kellett rendelkeznie. Ez a követelmény természetesen a magyarokra is vonatkozik, ahogy azokra a külföldiekre is, akik később érkeznek Magyarországra” – nyilatkozta Merkely Béla az SzPress Hírszolgálatnak.

„A tesztelést a versenyek alatt öt naponként meg fogjuk ismételni, és ha pozitív eredményre akadnánk, az érintett versenyzőnek elkülönített szállodai szobában 14 napos karanténba kell vonulnia, ahol megfigyelés alatt tartjuk. Súlyosabb esetekben a kezelés kórházban folytatódik.

Hétfőn máris két pozitív esetet szűrtünk ki, ahogy kell, az előírásos protokoll szerint cselekedtünk.

Merkely elmondta, a versenysorozat minden résztvevőjének tudomásul kell vennie, hogy saját maga érdekében és a társai egészségének védelmében a „buborékot” semmilyen körülmények között nem szabad elhagynia.

Kivételt csak azok a 90 percnél nem hosszabb margitszigeti egészségügyi séták jelenthetnek, amelyek viszont nem érinthetnek semmilyen nyilvános helyet.

Az amerikai és a francia nemzetközi teniszbajnokság, valamint a Forma 1 szigorú intézkedéseire emlékeztető elővigyázatosság fokára jellemző, hogy a protokollban foglaltak szerint a versenyzők még a kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába, de tilos lesz csoportképek készítése, a kézfogás, annál is inkább az ölelkezés.

Az orr- és szájmaszk viselése, valamint a 2 méteres távolságtartás a medencén kívül alapvető elvárás a részvevők számára, akik a Duna Arénán belül csak előírt útvonalon haladhatnak. Az edzéseken egy sávban egyszerre csak öt úszó gyakorolhat, de még azt is szabályozzák, hogy miként kell – egymást elkerülve – a fordulóhoz érkezni.

„Minden sportolónak ígéretet kellett tennie arra, hogy az előírásokat pontosan és lelkiismeretesen betartva, fegyelmezetten és egészségtudatos magatartást tanúsítva járul hozzá a hosszú versenysorozat sikeres lebonyolításához.

Bízunk az adott szó hitelében és erejében, de ha csalódnunk kellene, a büntetés – így például a kizárás – nem fog elmaradni

– hangsúlyozta Merkely Béla.

Kiemelt fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik