Sport

„Az egyetlen bűnöm, hogy 20 évvel ezelőtt feleségül vettem a volt elnök lányát”

Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szeptember végéig hivatalban volt főigazgatója szerint az Aján Tamást korrupcióval vádoló jelentés tele van hibákkal, írja az MTI.

A jelentést készítő, nemzetközi hírű kanadai jogász, Richard McLaren és csapata nem csak Ajánt, hanem Ádámfit is támadta, pontosabban a korábbi főigazgató szerint súlyosan gyanúsító célzásokat tett.

Korrupciós és doppingbotrány robbant ki Aján Tamás körül
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökéről súlyos dolgokat írt le az ARD. 5,5 millió dollár sorsáról például semmit sem tudni.

„Sok okból nagy meglepetéssel olvastam McLaren független jelentését, és most, hogy már nem állok az IWF alkalmazásában, szabadon nyilváníthatom ki véleményemet, tényekre, dokumentumokra alapozva. Mennyire volt komoly a nyomozás, ha azt sem tudta pontosan megállapítani, hogy a vizsgált személy mikor kezdte meg funkcióját és mi a végzettsége?”

– kezdte Ádámfi az MTI-nek adott interjúját.

Az IWF egykori főigazgatója kijelentette, soha nem volt része korrupciónak, valamint felszólított mindenkit, aki az ellenkezőjét állítja, hogy mutasson bizonyítékot rá. Elmondása szerint sem konkrét vádat, sem bizonyítékot nem tartalmaz ellene a jelentés, csupán sejtetéseket, feltételezéseket talált. Ezen felül Ádámfi Attila dokumentumhamisítást is felrótt McLarenéknek.

A jelentés bemutatja egy levelezésemet, mely a választási korrupciót lenne hivatott alátámasztani. Ebbe a levelezésbe azonban a vizsgálatot végzők szándékosan beillesztettek olyan szöveget, melyet az eredeti levél nem tartalmaz. Ezáltal a jelentés meghamisítja a hivatkozott e-mailt annak érdekében, hogy a helyzetet a kreált politikai forgatókönyv szerint igyekezzen bemutatni.

Egy másik példája szerint a jelentés tényként közli, hogy az IWF ázsiai és óceániai tagszövetségei miként szavaztak, pedig titkos szavazás történt.

„Az egyetlen bűnöm, hogy 20 évvel ezelőtt feleségül vettem egy hölgyet, aki a volt elnök lánya, ami miatt még ma is büszke és boldog vagyok. Egyébként ez a tény nyilvánosan ismert volt, és 19 és fél évig nem okozott problémát.”

Ádámfi elmondása szerint a McLaren-jelentés elfogult, szubjektív, sok a pontatlansága, ezért hitelessége megkérdőjelezhető. Ádámfi Attila 25 év után, közös megegyezéssel távozott az IWF-ből, amelyben 2001-ben kezdett dolgozni versenyigazgatóként, majd 2014-től főigazgatóként irányította a szövetség működését.

Kiemelt kép: olimpia.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik