Sport

Aki tud ugrani és dobni, ott lehet a kézivébén

Igazságtalannak, szakmailag megalapozatlannak és sportszerűtlennek tartja a Grönlandi Kézilabda Szövetség, hogy az IHF csak úgy odaadta annak az Egyesült Államoknak a 2021-es férfi világbajnokság egyik kvótáját, amelynek a válogatottját most próbálják összeverbuválni. Az északiak állítják, az amerikaiak húsz éve nem tudják legyőzni őket, és ez a döntés lehet, felpörgeti a sportágat ott, de Grönlandon a lassú haldoklás veszi így kezdetét.

Kis vb-történelem

Grönland története során háromszor vett részt világbajnokságon: 2001-ben a 20., 2003-ban a 24. (utolsó), míg 2007-ben a 22. lett. Mindannyiszor a Pánamerikai-bajnokságról kvalifikálta magát. 2009 után azonban Brazília és Argentína mellett Chile és Kuba is erőre kapott, a grönlandiak nem jutottak oda a dobogóra. Mindössze két mérkőzést nyert meg, az első vébéjén éppen az amerikaiakat, az eddigi utolsón az ausztrálokat győzte le. Az amerikaiak eddig hat világbajnokságon szerepeltek, legutóbb 2001-ben, amikor öt vereséggel a 24. helyen zártak.

A nemzetközi szövetség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a 32 csapatos egyiptomi világbajnokság már ismert 30 résztvevője mellé az Egyesült Államokat jelöli – és még egy dél-amerikai csapat csatlakozik majd.

Az észak-amerikai és karibi országokat tömörítő szervezet (NACHC) ugyanis a koronavírus-járvány miatt nem tudta lebonyolítani a selejtezőt (pedig több időponttal és helyszínnel is próbálkozott), így az IHF segítségét kérte. Onnan pedig váratlan húzással az Egyesült Államokat jelölték meg.

Az IHF indoklása szerint az ország nemcsak szakmai szempontból, hanem a sportág televíziós közvetítési lehetőségét tekintve is az NACHC legfontosabb tagjának tekinthető, ráadásul a térség selejtezőjében indulni kívánó válogatottak közül ők végeztek legelőkelőbb helyen a legutóbbi Pánamerikai Játékokon.

Ha most nem szeret bele Amerika a kézilabdába, akkor soha
Lehet, hogy évekig nem rendeznek nélkülük nagy világeseményt.

Ezzel csupán egyetlen probléma volt, hogy a szintén vb-részvételre törekvő grönlandiakat direkt kiszorították: a szigetország csapata nem vett, mivel nem is vehetett volna részt a Pánamerikai Játékokon.

Micsoda igazságtalanság!

„A Nemzetközi Kézilabda Szövetség néhány évvel ezelőtt új piaci projektet indított, amelynek célja, hogy a kézilabda minél több emberhez eljusson. Ezek után nem kicsit ironikus, hogy ebben a helyzetben ezt vette elő: az IHF becslése szerint ugyanis a több mint 300 millió lakosú Egyesült Államok több kézilabdázót toborozhat a vb-részvétel hatásaként. A NACHC azt javasolta, hogy a vb-helyet a legutóbbi Pánamerikai-bajnokságok legjobb helyezettjének ítéljék oda – ebben Grönland volt a legjobb. De az IHF a Pánamerikai Játékokat vette alapul, amelyen Grönlandnak nincs lehetősége részt venni” – írta a helyi közszolgálati tv és rádió hivatalos honlapja.

Az Ajax Köbenhavn 35 éves balátlövője, Minik Dahl Höegh nagyon ideges volt a döntés miatt. Elsősorban azért, mert úgy érezte, a világbajnokág bővítésének köszönhetően átalakított selejtezőkön nagyon jó esélyei lettek volna a kvalifikációban.

„Óriási csalódás és nagyon sajnálom. Úgy vélem, sport szempontjából nem igazságos, hogy ajándékba kapták a vb-szereplést. Fáj a szívem, amikor ilyen nagy lehetőséget vesznek el tőlünk, anélkül, hogy bármit is tehetnénk” – idézte a sportolót a Daniasport.hu portál.

A grönlandiak azért reménykedtek, mert eddig a Pánamerikai-bajnokságról tudtak kvalifikálni, de mivel 24 helyett már 32 csapat vehet részt a vébén, a selejtezős rendszeren is változtattak. Márpedig az észak-amerikai és karibi országok közül sokkal könnyebben kiharcolhatták volna a részvételt. A nemzetközi szövetség azonban gazdasági döntést hozott, állítja Minik Dahl Höegh.

Ez igazságtalanság, hiszen két évtizede mindig megvertük az Egyesült Államokat. Sajnálom, hogy nem a pályán elért eredmények döntenek.

Az USA-nak nagyobb gazdasági potenciálja van, mint például Grönlandnak, de sportszakmai szempontból nem korrekt ez alapján dönteni. És nincs garancia arra, hogy ettől valóban igazi kézilabda-kultúrája lesz az amerikaiaknak.”

Minik Dahl Höegh szerint a válogatott komoly árat fizet, ha nem lehet ott a vébén.

Ha nem jutunk ki nagy tornákra, akkor Grönlandon lassan meghal a kézilabda.

Pénz beszél…

Az IHF nem is titkolta, hogy hosszú távra terveztek, amikor az amerikaiakat választották, a sajtóközlemény szerint a végleges döntést a „New Markets’ Project USA” tanácsadója, az EHF korábbi elnöke, Jean Brihault javaslatára hozták meg.

A döntést pontokba szedve indokolták, ezek között szerepelt, hogy

  • az Egyesült Államok nagyon fontos kézilabdanemzet a sportág világméretű fejlődésében
  • a lakosság létszámára tekintettel egy speciális stratégiát dolgoztak ki a kézilabda fejlődésének felgyorsítására, amelynek célja a sportág társadalmi bázisának növelése, így biztosítva az olimpiai részvételt a jövőben
  • az IHF megállapodást kötött az Egyesült Államok nagy televíziós műsorszolgáltatóival a kézilabda-mérkőzések sugárzásáról
  • a 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt cél az erős hazai férfi és női válogatott

A Grönlandi Kézilabda Szövetség elnöke, Jörgen Isak Olsen azt mondta, fellebbez a döntés miatt az IHF-nél, bár tudja, felesleges az egész.

Attól tartok, semmi haszna nem lesz, de rá kell mutatnunk, hogy ez nem sportszerű és nem igazságos

– nyilatkozta.

Válogatott játékosnak jelentkezni kell

A legmókásabb az egészben, hogy ugyan az Egyesült Államokban létezik a sportág, de csak most, az IHF döntését követően kezdenek bele a válogatott keret kiválogatásába.

Csak az megy kézilabdázni, aki nem tud focizni és kosarazni
Ennyire lenézően talán még sosem nyilatkoztak a kézilabdáról, mint ahogy azt két korábbi NFL-játékos tette.

A helyi szövetség honlapján hétfőn jelent meg a felhívás, miszerint össze kell szedni azokat a játékosokat, akik alkalmasak lehetnek a feladatra.

A USA Team Handball által kiadott közlemény szerint a jelentkezéshez a kézilabdázóknak 15 perces videót is kell csatolniuk, amelyben bemutatják, hogy futnak, ugranak, lőnek, támadnak és védekeznek (kapusok esetében pedig, hogy hogyan védenek). Akinek van meccsfelvétele, az előnyt élvez.

A felvételeket egy hattagú szakmai csapatnak kell elküldeni, amelyet a svédek egykori kétszeres olimpiai ezüstérmes, vb-bronzémes és Európa-bajnok balátlövője, Robert Hedin vezet. Az 54 éves szakember edzőként dolgozott a német Bundesligában (TuS N-Lübbecke, MT Melsungen), volt norvég szövetségi kapitány, 2018 óta pedig az amerikai férfiválogatottat vezeti.

A kiértékelést követően november 15-én összeállítják a bő 35 fős keretet, amelyet elküldenek a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek is. A végleges utazó csapat megnevezése december 5-én várható.

Kiemelt fotó: Teamusa.org

Ajánlott videó

Olvasói sztorik