Sport koronavírus

Az egyik koronavírus-gócpontban lenne a birkózóvébé

Bár március eleje óta nem rendeztek nemzetközi birkózóversenyt, és a koronavírus-helyzet azóta sem javult, a nemzetközi szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó szerve, a büró a hét elején úgy döntött, hogy december 12-20. között, Belgrádban megrendezi az idei felnőtt világbajnokságot. Abban a városban, amely a helyi válságstáb szerint jelenleg igazi gócpontnak számít.

A magyar szövetség hírlevele szerint az előzetes igényfelmérés során az előző vb résztvevőinek mintegy hetven százaléka, a tíz legnagyobb birkózónemzet közül kilenc jelezte indulási szándékát.

Nehéz lesz a formaidőzítés

Miután decemberben vb, februárban már a 2021-es Eb, márciusban pedig az elhalasztott olimpiai selejtezők küzdelmei következnek, nehéz lesz a formaidőzítés.

 

„Mindenki számára személyre szabott felkészülést kell tervezni, mert a legfontosabb természetesen az olimpia, de aki például olyan súlycsoportban birkózik, amely nincs az ötkarikás programban, annak a vb és az Eb a fő verseny. Ezen felül az egészségügyi állapot, a betegségek, sérülések is átszabhatják a felkészülést. Az idei vb a viszontagságok közepette kisebb létszámú, viszont sűrű lehet, hiszen az erősebb nemzetek biztosan eljönnek, a gyengébbek némelyike viszont nem, így nehezebb lesz jó sorsolást kifogni” – nyilatkozta Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója.

A nevezéseket november elejéig kell elküldeni, miközben a nemzetközi szövetség (UWW) folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a megfelelő egészségügyi protokollról.

A sportág tagjai bíznak benne, hogy a vírushelyzet további alakulása nem szab gátat a versenyrendezési terveknek, az UWW mindenesetre arra kérte a nemzeti szövetségeket, hogy csak mindenképpen szükséges kísérőket utaztassák el a szerb fővárosba.

Közben Szerbia legismertebb járványügyi szakértője, a köztársasági válságstáb tagjaként is dolgozó Predrag Kon epidemiológus arról beszélt, hogy Belgrádban a legintenzívebb a vírus terjedése.

„A szükségállapot bevezetése nem került szóba, inkább a felügyeletet kell majd szigorítani olyan helyeken, mint például az iskolák. A múlt héten 21 újabb iskolából jelentettek fertőzött gyereket, de szerencsére ezek mind egyedi esetek voltak. A vírus köztünk van, de ellenőrzés alatt tartjuk. Ha ez már nem sikerül, akkor kell valamilyen korlátozó intézkedéseket hoznunk, de nem lesz szükségállapot” – idézte Kont a Szabad Magyar Szó.

A lap szerint egy másik epidemiológus, Branislav Tiodorovic úgy fogalmazott, „a koronavírus-járvány harmadik hulláma már elért minket, és ha nem térünk észhez és nem tartjuk tiszteletben a járványellenes intézkedéseket, két hét alatt napi több mint ötszáz új megbetegedéssel számolhatunk.”

Szerinte a fővárosban új gócpont alakult ki, ahol napi több mint 100 új megbetegedést regisztrálnak,

márpedig ilyen városban az oktatási- és kulturális intézmények mellett a kávézókat és az éttermeket is be kellene záratni.

Kiemelt fotó: Dan Mullan/Getty Images for BEGOC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik