Sport

Örökre megváltozott a rockkedvelő teniszcsillag élete

Azok után, hogy profi pályafutása során egyetlen WTA-tornát sem nyert meg (finálét is csak egyszer játszott, még 2019-ben), Iga Swiatek valóba berobbant a nemzetközi teniszéletbe.

Egy 19 éves lány lábai előtt hever a teniszvilág
Élete első trófeáját egyből egy Grand Slam-tornán nyerte.

A lengyelek mindössze 19 éves játékosa óriási meglepetésre megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot, és a világranglista 54. helyéről 17. pozícióba lépett előre.

„Nagyon büszke vagyok magamra, csodálatos munkát végeztem az elmúlt két hétben. Nem számítottam rá, hogy megnyerem ezt a tornát.

Ez számomra hihetetlen, egyike azon élményeknek, amelyek örökre megváltoztatják az életedet

– nyilatkozta.

Fucsovics Márton újra top50-es teniszező lett
Babos Tímea párosban maradt a negyedik, egyesben rontott.

Elmondta, nagy nyomás alatt nem könnyű játszani, ezért számára a legfontosabb az volt, hogy egész verseny alatt alacsony szinten tartsa az elvárásait.

Swiateket a lengyel sajtó is csak most fedezi fel magának, így aztán a szokásairól is egyre többet meg lehet tudni. Például, hogy a szabadidejében nagyon szeret zenét, elsősorban a rockot hallgatni.

Amikor felébredek, Guns’N’Roses-dalokat hallgatok, nagyon szeretem a Welcome to the jungle-t. De ha nagyon izgatott vagyok, akkor a jazzt választom

– mesélte.

„Az ABBA is a kedvenc zenekaraim közé tartozik, hatévesen hallottam először, és azonnal a rajongója lettem. Aztán a rockzenével való kalandom a Coldplayjel kezdődött, majd jött a Pearl Jam, a Pink Floyd, a Red Hot Chili Peppers és Amy Winehouse.”

Most már biztos: új csillag született a Roland Garroson
Iga Swiatek eddig WTA-tornát sem nyert, de most első lengyelként döntős Párizsban.

Egyik középiskolai tanára, Emilia Wiórkowska úgy emlékezett vissza, hogy egykori tanítványának a zenéhez is volt tehetsége.

„Az egyik legjobb barátnője zeneiskolába járt, dobolt és zongorázott. Úgy gondolom, hogy a zenei szenvedély hozta össze őket. Iga mindenáron meg akart tanulni valamit tőle, és egy idő után zongorán eljátszotta a Karib-tenger kalózai című film dallamát. Sok embert lenyűgözött” – mesélte.

„Elképesztő, de Iga, bár sokat utazott versenyekre, és gyakran hiányzott az iskolából, nem maradt le semmiből. Még az utazásai alatt is tartotta a kapcsolatot barátaival, megkérdezte, mi volt az órán, és máris pótolta a hiányosságokat” – tette hozzá.

A Roland Garros női egyesét megnyerő sportoló a szabadidejében sokat olvas, elsősorban a történelmi regényeket kedveli, egyik kedvenc írója Ken Follett.

Kiemelt fotó: Thomas SAMSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik