Sport

Minden idők második legfiatalabb Tour-győztesének már csak célba kell érnie

Tadej Pogacar nyerte szombaton a Tour de France 20., utolsó előtti szakaszát, ráadásul az egyéni időfutamon is parádés teljesítményt nyújtott, így összetettben is átvette a vezetést Primoz Roglictól.

Amennyiben Pogacar célba ér a vasárnapi zárószakaszon, amely hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik, akkor ő lesz minden idők második legfiatalabb győztese.

A rekordot a francia Henri Cornet tartja 1904 óta, amikor 19 évesen és 352 naposan diadalmaskodott.

A 22. születésnapját hétfőn ünneplő szlovén bringás 57 másodperces hátránnyal vágott neki a szombati szakasznak, melynek utolsó 5900 métere rendkívül meredek emelkedő volt. Pogacar a hegy lábánál egyetlen másodperccel volt elmaradva a holland Tom Dumoulintől, de a tavalyi Vuelta a Espana bajnokát, Roglicot már ekkor 36 másodperccel előzte, azaz hátránya több mint felét már ledolgozta. A kaptatón viszont belehúzott az élete első Tourján szereplő bringás, így a célba majdnem másfél perccel verte Dumoulint és közel kettővel Roglicot.

Pogacar azonban 1:56 perccel gyorsabbnak bizonyult Roglicnál, amivel 59 másodperces előnnyel átvette az összetett első helyezettjének járó sárga trikót. A tavalyi Vueltán harmadik helyével berobbanó Pogacar ezen felül megszerezte a hegyi pontversenyben élen állónak járó pöttyös trikót is, ugyanis a célba vezető emelkedőn is ő volt a leggyorsabb, az ezért kapott tíz ponttal pedig kétpontos hátrányát ledolgozva megelőzte a tavalyi Giro d’Italia bajnokát, Richard Carapazt.

A legjobb 26 éven aluli kerekesnek járó fehér trikóért zajló versenyben már a szombati etap előtt is hatalmas fölénnyel vezetett, legutóbb 1972-ben a legendás belga Eddy Merckxnek sikerült legalább három trikót nyernie, továbbá a francia Laurent Fignon 1983-as diadala óta először nyer debütáns a világ legrangosabb kerékpáros viadalán.

Végeredmény – 20. szakasz, Lure-La Planche des Belles Filles, 36,2 km, egyéni időfutam

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 55:55 perc
2. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) azonos idővel
…5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 84:26:33 óra
2. Roglic 59 mp hátrány
3. Porte 3:30 perc h.

Kiemelt kép: Sebastien Nogier / AFP / POOL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik