Sport lineup

Már az első másodpercek botrányosak voltak az NFL-szezonban

A Kansas City Chiefs győzelmével kezdődött az NFL új idénye, a bajnok 34-20-ra győzött a Houston Texans ellen.

A meccset érdekes jelenetek vezették fel, amíg a Kansas játékosai a himnusz alatt felsorakoztak az oldalvonalnál, addig a Houston ki sem jött az öltözőből. A vendégek még akkor is az öltözőben maradtak, amikor Alicia Keys elénekelte a Lift Ev’ry Voice and Sing című dalt, amire az Egyesült Államokban úgy tekintenek, mint a feketék himnuszára, és amit az első játékhét minden meccse előtt előadnak majd.

„Olyan döntést akartunk, amivel a csapatban mindenki egyetért, és úgy éreztük, elég volt az üres gesztusokból. Nem arról van szó, hogy a himnusz ellen tiltakoztunk volna. Nagyon tudatosak vagyunk abban, hogy mire fókuszálunk, amikor a társadalmi igazságosságról van szó, és azért küzdünk, hogy igazságot szolgáltassanak azoknak a fegyveretelen fekete embereknek, akiket a rendőrség ölt meg.

Ha kimentünk volna a himnuszra, az mindannyiunkat felzaklatott volna. Ezért inkább közösen hoztunk egy döntést, és úgy gondoltuk, az a legjobb, ha az öltözőben maradunk

– magyarázta Michael Thomas, a Houston safetyje.

Aztán a két csapat játékosai összekapaszkodtak, ezzel jelezve, hogy kiállnak azok mellett, akik azért harcolnak, hogy bőrszíntől, vallástól, nemtől függetlenül mindenki egyenlő, de a jelenlévő 16 ezer néző egy része kifütyülte őket.

„Szerintem ez egy szép gesztus volt, nem igazán értem, miért fütyültek. Talán csak a mi játékosainknak szólt a nézők reakciója” – nyilatkozta Bill O’Brien, a Houston edzője.

Andy Reid, a Kansas edzője úgy látta, a két csapat közösen kiállt egy ügy mellett, és ebből mindenki tanulhat, egy ilyen állásfoglalás mindenkit jobbá tehet.

Hogy a sportról is szó essen: a meccshiány nem látszott meg a Chiefs teljesítményén, amely – ahogy a téli rájátszásban is – az első negyedben még kissé visszafogott volt. A Texans új futója, David Johnson touchdownja révén 7-0-s előnybe került, a második 15 percben azonban a Kansas City védekezésben és támadásban is remekelt és a félidőben már 17-7-re vezetett.

A hazaiak a nagyszünetet követően is uralták a meccset, és a negyedik szakasz elejére (31-7) eldöntötték az összecsapást.

A februári Super Bowl legértékesebb játékosának választott Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója 211 yardot passzolt és három touchdown-átadással zárt, míg a futó Clyde Edwards-Helaire 138 yarddal és egy touchdownnal fejezte be a találkozót.

A Texans irányítója, DeShaun Watson három negyeden keresztül nem találta a ritmust, a Texans támadójátéka csak a 31-7-es Chiefs-vezetés után működött. Watson végül 253 yarddal, egy-egy passzolt és futott touchdownnal zárt és volt egy eladott labdája is.

eredmény, NFL, 1. játékhét:

Kansas City Chiefs – Houston Texans 34-20

Kiemelt kép: JAMIE SQUIRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik