Sport

„A magyar kézilabdaklubok pénzügyi helyzete irreális”

A kilencvenes évek egyik meghatározó kézilabdacsapata volt a TV Lützellinden, amely magyar játékosokat (Elekes Csillát és Kiss Évát) is elcsábítva nagyszerű eredményeket ért el. A giesseniek 1991-ben BEK-et (1988 és 1995 között egyedüliként tudták megállítani az osztrák Hypót), 1993-ban és 1996-ban KEK-et nyertek.

A giesseni járás 1990 és 2004 között 14 évig két Bundesliga-csapattal is bírt, a TV Mainzlar ugyancsak sikeres volt, 2001-ben elhódította a Német Kupát.

Ezek után nem meglepő, hogy a német kézilabda-bajnokság gyengüléséről, éppen a helyi újság, a Giessener Allgemeine közölt írást.

A lap szerint az, hogy a nyáron öt játékos távozott Magyarországra, azt jelzi, hogy a Bundesliga egyre inkább elveszíti a jelentőségét. A kapusok közül Dinah Eckerle Siófokon, Ann-Cathrin Giegerich Debrecenben folytatja, míg a Julia Behnke, Emily Bölk, Alicia Stolle trió az FTC-hez szerződött.

Utóbbi kettőt éppen a Thüringer HC veszítette el, Herbert Müller edző azt mondta, egyszerűen nem volt esélyük arra, hogy megtartsák őket.

Szerinte a magyar klubok pénzügyi helyzete irreális.

A lap szerint jelenleg az egész női élvonalban csak a Borussia Dortmund (a világbajnok holland balátlövő, Kelly Dulfer) és az SG BBM Bietigheim (a dán Stine Jörgensen és a német Xenia Smits révén) rendelkezik csúcskategóriás játékosokkal.

Az otthoni viszonyok teljesen mások, amíg a Buxtehude és a Thüringer HC iskolai tornatermekben készül és játssza a mérkőzéseit, addig Bölk szavait issza a német sajtó, hiszen a Ferencváros új igazolása saját csarnokról, öltözőről és tornateremről írt.

Kiemelt fotó: Marco Wolf / wolf-sportfoto / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik