Sport

Milák Kristóf egy éve döntötte meg Michael Phelps világcsúcsát

2020. július 24. dupla évforduló a Budapesti Honvéd úszója számára. Milák Kristóf napra pontosan egy éve, 2019. július 24-én egészen bődületes úszással, 1:50.73 perces világcsúccsal szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét Kvangdzsuban.

Az akkor még csak 19 éves úszó az amerikai fenomén, Michael Phelps még cápadresszben úszott 1:51.51-es idejét adta át a múltnak 200 m pillangón. 

Emlékeztetőül mutatjuk hogyan:

A győzelmének már voltak korábban jelei: a 200 méteres férfi pillangóúszás elődöntőjében Milák közel két és fél másodperccel repesztett gyorsabban az egész mezőnynél. 1:52.96-os idejével a világ idei legjobbját úszta.

Egerszegi óta nem volt ekkora zsenije a magyar úszósportnak
Wladár Sándor úgy érzi, példaértékű lesz a Négy Nemzet úszóverseny.

A mai nap azért is fontos az életében, mert az eredeti programterv szerint 2020. július 24-én kezdődött volna Tokióban az olimpia, ahova Milák a bajnoki cím egyik, ha nem a legnagyobb esélyeseként utazott volna, ha nem szól közbe a koronavírus-világjárvány.

A 2020-as tokiói olimpiát a tervek szerint pont egy évvel halasztották el, így 2021. július 24-én lobbanhat fel a láng – ha arra alkalmasnak találják a világ egészségügyi állapotát.

Milák a pénteki Nemzeti Sportban úgy nyilatkozott minderről:

Piszkosul elfáradtam tavaly – és leginkább lelkileg. Nem is baj, hogy egy évvel később rendezik az olimpiát, nem tudom idén mire lettem volna képes.  Amúgy mindegy is mikor van,: ha felállok a rajtkőre úgyis tudok teljesíteni.

(Kiemelt kép: Oli SCARFF / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik