Sport lineup

Lesz-e NFL-közvetítés Faragó Richard nélkül?

A sportág szerelmesei ezen a kérdésen rugóznak, mióta kiderült, hogy nem a Sport TV közvetíti ősztől az amerikai futballt Magyarországon. Megkérdeztük az érintettet.

Az elmúlt évtizedben egyre gyarapodó hazai NFL-rajongótábor hosszú ideje a Sport TV-n követi a liga meccseit. Ősztől változtatni kell a szokásaikon, mert új otthona lesz az amerikai futballnak: a Network4 (STORY4, GALAXY4, stb.)  portfóliójában teljes körűen augusztus 1-én induló új sportcsatornán, az ARENA4-en kell majd keresni a meccseket.

„Pontos összeget nem mondhatok, mert köt a titoktartás, de millió dolláros nagyságrendről van szó” – felelte Borsány-Gyenes András vezérigazgató hétfőn az Index azon kérdésre, mekkora összegért szerezték meg a Sport Televízió elől a jogdíjat.

A Sport TV 2004 októbere óta közvetítette Magyarországon az NFL mérkőzéseit. A majd 16 év alatt a rajongók nem csak a távirányító adott gombjához szoktak hozzá, hanem a csatornához ezzel egy időben és leginkább az amerikaifutball-közvetítések miatt csatlakozó kommentátorhoz, Faragó Richardhoz is.

A 24.hu kedden érte el a riportert, aki röviden megerősítette azt az információnkat, miszerint őt még senki nem kereste meg az ARENA4 csatornától.

A Sport TV kommentátora vagyok, ahol 2004 óta tekinthetek fő profilomként az NFL-re. A csatornával közösen építettük fel a sportágat Magyarországon. Nagyon sok dolgot kellene egy esetleges megkeresés kapcsán mérlegelni. Az egyszerű megközelítés így hangzik: a kétségtelenül nagy, sportág iránti szerelem elegendő-e ahhoz, hogy valaki elhagyjon egy olyan céget és csapatot, ahol ragaszkodnak hozzá, és ahol 16 éve kifejezetten jól érzi magát? Egy biztos, amíg nincs ajánlatom, addig nincs is min gondolkoznom

– fogalmazott Faragó.

Fotó: Mohai Balázs /MTI

Állandó társát, a vele korábban az NFL-ről könyvet író Gallai Lászlót (Galuska) sem kereste még senki. „A hogyan továbbról még nem gondolkodtam, azért sem, mert be akarjuk fejezni Ricsivel az új amerikaifocis könyvünket” – fogalmazott a kérdésünkre Gallai.

A Sport Televízió életében a spanyol labdarúgó-bajnokság jogdíjcseréje okán lejátszódott már egy kényszerű kiválás: 2018 nyarán a Spíler TV-hez igazolt a La Liga kétségkívül legnagyobb hazai szaktekintélye, Farkas Norbert.

Farkas esete ugyanakkor annyiban különbözik Faragóétól, hogy míg előbbi kizárólag spanyol focit közvetített, addig utóbbit pályafutása elején, Hajdú B. Istvánnal párban kifejezetten labdarúgó-riporterként ismerte meg a közvélemény, majd a Sport TV-s munkássága alatt már számos másik sportágat is közvetített. Mivel a Sport Televízió portfóliójában továbbra is megtalálható többek között a magyar csapatok sorát felvonultató férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája, futballban a Bundesliga, az Európa Liga, az Eb- és vb-selejtezők, a Nemzetek Ligája, a Német Kupa, míg az amerikai sportok közül az NBA, így Faragó számára azért bőségesen maradna feladat.

A Network4 alig egy napja írta alá az NFL közvetítési jogainak tulajdonosával a szerződést, így üzleti okokból minden bizonnyal csak ezt követően kezdtek el tárgyalni a leendő stábtagokkal, még akkor is, ha esetleg már korábban kiszemelték őket. Információnk szerint jelenleg is gőzerővel keresik a munkatársakat, és csütörtökig eldőlhet, ki vagy kik közvetíthetik jövőben a Magyarországon sugárzott NFL-meccseket. Úgy tudjuk, a Sport TV-től egyelőre csak Kassai-Tóth Csaba távozása biztos, ám őt nem NFL-mérkőzések közvetítésére szerződtetik.

Kiemelt kép: Ronald Matzinez /Getty Images /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik