Sport

Meghalt az 1964-es olimpia tízpróbázó bajnoka

Súlyos betegség után 80 éves korában meghalt az 1964-es, tokiói olimpia tízpróbázó bajnoka, Willi Holdorf. A sportember halálhírét felesége tudatta a német hírügynökséggel.

Az 1992-es, barcelonai játékokig Holdorf volt az utolsó aranyérmes az olimpiák történetében, aki az egységes Németország színeiben diadalmaskodott. Az 1968-as olimpiától kezdve ugyanis Kelet- és Nyugat-Németország külön csapatot indított a játékokon.

Két kézilabdás pofon miatt lehetett olimpiai ezüstérmes atléta
Antal Márta a tokiói dobásával még tavaly is második lett volna az országos bajnokságon.

Holdorf az 1964-es aranyérmével az egyesült államokbeli atléták nagy sorozatát szakította meg, 1932-től kezdve ugyanis minden olimpián amerikai győzelemmel zárult a tízpróba.

A tokiói játékokon Holdorf az élen állt, amikor az utolsó versenyszám, az 1500 méteres futás következett. Szovjet-észt riválisa, Rein Aun ebben sokkal jobb volt, a német atléta pedig csak úgy győzhetett, ha ideje 17 másodpercnél nem rosszabb, mint Auné.

Korábban Holdorf mindig ennél többel maradt el riválisa idejétől, ezért edzője a verseny előtt azt mondta neki, legfeljebb 12 másodperc lehet a lemaradása. A német sportoló teljesen kimerült az 1500 méter alatt, a célba érést követően pedig összeesett, de pontosan 12 másodperccel maradt el a nagy riválisától, aki letámogatta őt a pályáról.

Holdorf 24 évesen vonult vissza, hogy pénzt keressen és eltartsa a családját. 1968-ban edzőként segítette olimpiai ezüsthöz Claus Schiprowski rúdugrót, majd 1971 és 1973 között a németek kettes- és négyesbobjának volt a fékezője. Horst Floth társaként 1973-ban Eb-bronzot nyert, de volt egy vb-4. helyük is.

1974 januárja és júniusa között a Fortuna Köln élvonalbeli futballcsapatát edzette, de nem sikerült megakadályoznia a kiesést. Később az adidas sportszergyártó cég képviselőjeként dolgozott, de szerepet vállalt a THW Kiel kézilabdacsapatánál is, ahol a felügyelőbizottság tagja volt.

Kiemelt fotó: Harry Flesch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik