Sport lineup

A hokisok és kosárlabdázók simán megegyeztek, a baseballozóknál áll a bál

Nem találják a közös hangot az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) játékosai és tulajdonosai, ezért kérdéses, mikor indulhat el, és mennyi mérkőzést rendezhetnek meg a 2020-as bajnokságban.

A problémát a fizetések kérdése okozza, ugyanis a játékosok ragaszkodnak ahhoz, hogy az alapszakaszt 162-ről 114 mérkőzésre szűkítsék és a baseballozók éves fizetésükből arányosan részesüljenek, vagyis 70 százalékot megkapjanak. A tulajdonosok ezzel szemben 82 meccses szezonra tettek javaslatot, illetve további fizetéscsökkentést erőltetnének, ami alacsonyabb fizetés mellett akár 47 zázalék lehet a 70 helyett.

A csapatok vezetői az ellenállását látva azt közölték, hogy nem látnak esélyt a megállapodásra a 82 meccses alapszakaszról, így a játéknapokat szűkíthetik tovább és csapatonként 50 mérkőzésnél is kevesebből állhat majd az idény, ha a másik fél nem fogadja el a fizetéscsökkentést. Érdekesség, hogy a kosárlabda-szezon (NBA) és a jégkorong-szezon (NHL) már megvan, hogyan és mikor folytatódik, vagyis egyedül az MLB nem jut dűlőre a major sportok közül.

22 csapattal folytatódhat majd az NBA
Végre döntés született a folytatásról.

Nem szokatlan probléma ez a sportágban egyébként, 1981-ben a baseball-idény egyik pillanatról a másikra állt le, a Major League Baseball klubtulajdonosai az elszállt bérek miatt fizetési sapkát akartak bevezetni, emiatt pedig a játékosok sztrájkolni kezdtek. Bár a bajnokság folytatódott, a vita megmaradt, majd a baseballosok 1994-ben minden addiginál hosszabb sztrájkba kezdtek: 232 napig tartott a tüntetés, aminek következtében elmaradt a World Series is, amire 92 év után először volt példa.

Kiemelt kép: JONATHAN DANIEL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik