Sport

A fehérvári Alba Aréna 25,75 milliárdért kapott zöld utat

Bő négy éve húzódik már Székesfehérvár új, hatezer férőhelyes multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokának az építése. Egy keddi kormányhatározatból úgy tűnik, zöld utat kapott.

Már 2016 februárjában beszámoltunk róla, hogy a kormány a Modern városok program keretében a székesfehérvári multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építésének előkészületeire félmilliárd forint támogatást fordított. A város vállalta, hogy ebből elkészíti a komplett építési , engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket, illetve a területvásárlást is megoldja.

Bő két és fél éves csend után, 2018 októberében a város honlapja már azt tudatta, az Alba Aréna építésére az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki – amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás –, és azt

nettó 25,75 milliárd forintos vállalkozói díjon a Market Építő Zrt. nyerte.

A Budai út mellé tervezett multifunkcionális csarnok kapcsán úgynevezett feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy csak pozitív kormányzati döntés esetén lép hatályba a szerződés, amely után a terv szerint tizennyolc hónap alatt épül fel a sportcsarnok.

A környéken ez a beruházás egyébként egy jelentős közlekedési fejlesztést és magával hoz. Utak épülnek ki, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságát is megfelelően megteremti majd ez

– ezzel magyarázta Cser-Palkovics András polgármester a Groupama Arénánál is tíz milliárddal nagyobb tervezett összköltséget.

Újabb másfél év elteltével kedden a hvg.hu szúrta ki, hogy a Magyar Közlöny 2020/113-as számában a 1245/2020. (V. 18.) Kormány határozata pozitív üzenetet hordoz, és ez alapján úgy tűnik, végleg zöld utat kap a beruházás.

A határozat szerint a beruházáshoz szükséges előterjesztés elkészítéséért, a megvalósítására lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárás eredménye alapján, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összeg és a kifizetések ütemezésének bemutatásával Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője felel. Ennek határideje a megvalósítására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatását követő 30 nap. Mivel mindez már 2018 őszén megtörtént, és a keddi kormányhatározatban az szerepel, hogy a kormány egyetért a beruházással, elvileg harminc nap múlva a szükséges forrásról is pozitív kormányhatározat kell szülessen, ami azt jelenti, hogy 2021 év végére Székesfehérvár új sportlétesítménnyel gazdagodik, addigra állnia kellene az Alba Arénának.

Kiemelt kép: szekesfehervar.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik