Sport

Chema Rodrígez: „Sikerült újból mosolyt csalni a magyar emberek arcára”

A spanyol kézilabdázó úgy dolgozott januárban a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott másodedzőjeként, hogy közben még igazolt játékosa volt a francia másodosztályban szereplő Sarannak.

A 2012-17 között Veszprémben is öt évet lehúzó irányítóval kapcsolatban az Eb után felmerült, hogy nyáron befejezi a pályafutását, és a portugál BL-csapat, a Benfica vezetőedzője lesz, de a koronavírus-járvány mint oly minden másnak, meglehet, ennek a tervnek is keresztberakott.

Vezetőedzői munkát kaphat Chema Rodríguez
Várható volt, hogy felfigyelnek rá.

Chema Rodríguez a Nemzeti Sportnak elárulta, egyelőre nem tudja, hogyan tovább. Franciaországban ragadt, főállású apa lett, és hogy ne essen össze fizikálisan, a magyar válogatott erőnléti edzőjének, Tord Ellingsen programját végzi. Elárulta azt is, június végéig köti a szerződése jelenlegi klubjához, a Saranhoz, de egyáltalán nem biztos, hogy befejezi az aktív pályafutását, mert ugyan tény, hogy már mindenki összeboronálta a portugál bajnokkal, és valóban ajánlatot kapott tőlük, de egyelőre semmilyen szerződést nem írt alá a Benficánál.

Szerencsére sok lehetőség közül választhatok, ezért még adtam magamnak egy-két hét gondolkodási időt. Az utóbbi évekhez hasonlóan ennek az idénynek is úgy vágtam neki, hogy ez lesz az utolsó, most mégis úgy gondolom, nem ilyen búcsút képzeltem el magamnak. Lehet, hogy csak edzősködni fogok, esetleg játszom még egy kicsit, vagy mindkettő. Fiatalnak érzem magam, nem foglalkozom a korommal. A kézilabda nem munka, hanem szerelem. Amíg ég bennem a tűz, addig nem tudom abbahagyni. Ha már nem lesz meg a kellő szenvedély, csak az edzősködésre koncentrálok, de addig még van időm. Most legalábbis ezt érzem. Amúgy is sokat kell tanulnom a szakmáról

– fogalmazott Rodríguez, aki óriási élménnyel gazdagodott a svédországi Európa-bajnokságon, ahová majdhogynem zöldfülű edzőként ment és rájött arra is, játékosként mennyivel egyszerűbb az élet. „Mindig azt teszed, amit kérnek tőled, játszol, lezuhanyozol és hazamész. Az edzők élete viszont teljesen más, a lefújás után rögtön a következő feladatra koncentrálsz, ez pedig nem annyira könnyű, mint ahogy elképzeltem” – mondta. Hozzátette a magyar csapat és a stáb a legfontosabb célját elérte az Eb-n, miután sikerült újból mosolyt csalni a magyar emberek arcára, akik újra büszkék lehettek a válogatottjukra.

Rodríguez egy mondatával azért sejtetett valamit a jövőjével kapcsolatban minket leginkább érintő kérdést illetően:

Már alig várom, hogy ismét a srácokkal legyek. Amikor a magyar válogatotthoz megyek, olyan, mintha kicseréltek volna, minden percét élvezem.

Ebből mi azt szűrjük le, ha játékosként, ha klubedzőként folytatja a kézilabdát, úgy tűnik a válogatott szakmai stábjában továbbra is számíthatnak rá és újra tarthat olyan motiváló beszédeket a fiatal magyar játékosoknak, mint amilyet Izland 24-18-as legyőzése után.

Chema Rodríguez: Emlékezzetek erre a pillanatra!
A magyar kéziválogatott edzője kisebb motivációs beszédet tartott a szenzációs győzelem után.

 

(Kiemelt képen bal szélen Chema Rodríguez, fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik