Sport

Bedrogozott medvék elleni bokszhoz is kell bátorság

Amikor egy sportoló már kiélte embertársai elleni versenyzési hajlamát, jöhetnek az extrém kihívások. Száz éve még teljesen normális dolognak tűnt, ha valaki medve ellen bokszolt, a négyszeres olimpiai bajnok Jesse Owens pénzkereset céljából lóval futott versenyt, de volt olyan, aki gepárdot vagy delfint hívott ki.

Az egyik legismertebb történet Jesse Owenshez fűződik, aki néhány hónappal azt követően, hogy a berlini olimpián – a náci vezérkart leszámítva – mindenkit elkápráztatott és négy aranyérmet nyert, pénzért, ló ellen versenyzett. Az amerikai atléta nem értette, miért kell az olimpia után végighakniznia a kontinenst. Pedig a helyzet egyértelmű volt: Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke így próbált pénzt szerezni.

A világ leggyorsabb futója, aki tönkretette Hitler álmát
Nem akart szimbólum lenni, mégis azzá vált: Jesse Owens, egy alabamai rabszolga unokája lett a náci Németország és az árják felsőbbrendűségét hirdető berlini olimpia sztárja. 40 éve halt meg a legenda, aki egy 1935-ös ugrásával még a riói olimpián is hatodik lett volna.

Miután Berlinben véget értek az atlétikai számok, a jobb sportolók másnap, augusztus 10-én már Prágában vettek részt bemutató versenyen. Owens éhezve, fáradtan, a repülőgép késése miatt az utolsó pillanatban érkezett meg, de megnyerte a 100 métert és a távolugrást.

A következő napon Bochumban volt jelenése, aznap délután négy órakor tudott először enni, két órával később 10,3 másodperces világcsúcsot futott 100-on. De este már a London melletti Croydon repülőtéren szállt le a gépe, és Owens egy üres hangárban aludt. Közben az Egyesült Államokból folyamatosan ajánlatokkal bombázták, a híres amerikai komikus, Eddie Cantor például 40 ezer dollárt ajánlott neki egy showműsorban való közös szereplésért.

Brundage-nak azonban más tervei voltak, svéd, finn és norvég meghívásokat elfogadva ragaszkodott ahhoz, hogy Owens a következő héten Skandináviában fusson. Az amerikai öt kilót fogyott, és egyszer csak elege lett az egészből, hajóra szállt és hazautazott.

Brundage bosszúból eltiltatta, pontosabban az amerikai atlétikai-szövetség megvonta az amatőr státuszát, ami azonnal véget vetett karrierjének.

„Volt négy aranyérmem, de azt nem ehettem meg” – nyilatkozta a benzinkútkezelőként is dolgozó sportoló, aki 1936. december 26-án, Havannában a leggyorsabb kubai sprinter helyett a nagyobb és izmosabb Julio McCaw ellen állt ki.

Riválisának még egy előnye akad: a négy lába.

Owens 40 yard előnyt kapott, mivel még a rajtgépet nem ismerték, két lyukat vájt a lábainak, úgy indult el. A rajtpisztoly hangjára a ló először megijedt és csak úgy vágott neki a 100 yardos távnak, ez elég volt Owensnek, hogy megnyerje a versenyt.

De nem a havannai volt a legbizarrabb versenye, később versenyzett vonat, autó, motorkerékpár és kutya ellen is. Sőt, egyszer barátja, a legendás nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok Joe Louis ellen is kiállt, és úgy tett, mintha megbotlott volna, így a legnagyobb bunyós legyőzte a világ akkori leggyorsabb emberét.

Tony Galento dőzsölt az állatharcokban

Ha már Joe Louis szóba került, a világbajnoki címet 25 alkalommal megvédő sportoló pályafutása 71 mérkőzéséből 68-at megnyert, a német Max Schmeling mellett csupán Ezzard Charles és Rocky Marciano győzte le. A többi összecsapáson padlóra is alig került: az egyik ilyen ellenfele Tony Galento volt, akit aztán utána szépen helyben hagyott.

Galento exhibicionizmusába belefért az is, hogy állatokkal lépjen szorítóba.

Állítólag medvével is harcolt, de a visszaemlékezések szerint egyszer egy polippal is összecsapott (elképzelni is nehéz, hogy történhetett), de az állatvédők szomorúságára az állat elpusztult.

Ami biztos, hogy bemutató céllal egyszer egy kenguruval is kesztyűzött, de amint a videofelvétel mutatja, ez valóban csak szórakoztató előadás volt, semmi más.

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején mindenesetre a medveboksz népszerű volt, és rengeteg nézőt vonzott.

A televízió térnyerésével ismét felerősödtek ezek a próbálkozások, Victor, az alaszkai barnamedve olimpikon birkózókkal, pankrátorokkal, amerikaifutball-sztárokkal mérte össze az erejét. Ehhez akkor is bátorság kellett, ha az ellenfelei viszonylagos biztonságban voltak, szegény maci ugyanis fogak és karmok nélkül harcolt, szájkosarat viselt, és valószínűleg gyógyszer hatása alatt állt.

Lassú lovak

Jesse Owens nyomában járt két másik sportoló is. Az NFL-sztár Chad Johnson 2007-ben jótékonysági céllal versenyzett egy lóval, 50 méter előnyt kapott, ez bőven elég volt a győzelemhez.

2012-ben a hatszoros paralimpiai bajnok (élettársa meggyilkolása miatt jelenleg börtönbüntetését töltő) Oscar Pistorius Dohában nyert egy arab mén ellen, bár a verseny inkább az állatjogi aktivisták miatt vált ismertté, akik teljes joggal támadták a lovát brutálisan cséplő zsokét.

A legyőzhetetlen gepárd

Egy másik dél-afrikai sportoló, a rögbis Bryan Habana nagyobb kihívást talált: a világ leggyorsabb szárazföldi állatával, a gepárddal futott versenyt a faj megmentése érdekében rendezett viadalon.

A sportoló 50 méter előnyt kapott, de nem tudott nyerni: az első forduló döntetlenjét követően a másodikban a gepárd testhosszal győzött.

Alibiző strucc, mókás delfin

A Cleveland Browns, a Jacksonville Jaguars és a Detroit Lions amerikaifutballistája, Dennis Northcutt 2009-ben a Sport Science nevű tévéshow kedvéért egy Thelma nevű struccal versenyzett, de a madár nem nagyon erőltette meg magát.

2011-ben az olaszok világ- és Európa-bajnok úszója, Filippo Magnini két delfinnel versenyzett: előbbinek egy, utóbbiaknak két hosszt kellett úszniuk.

Phelps és a nagy átverés

2017 júliusában a Discovery Channel hetekig promózta a nagy attrakciót: a huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps és egy fehér cápa versenyét. Aztán kiderült, ez nem más, mint egy ravasz fogás, hiszen még sem lehet csak úgy egy vízbe engedni a tengerek csúcsragadozóját és egy embert.

Ez történt, amikor Phelps megpróbálta leúszni a nagy fehér cápát
Kiderült, ki a gyorsabb: minden idők legnagyobb úszója vagy a vizek királya? Videó!

Phelps végül uszonnyal a lábán 38,1 másodperc alatt teljesítette a 100 métert, míg a cápaszimuláció 36,1 másodperc alatt – bizonyítva ezzel, hogy még a leggyorsabb úszónak sem lenne esélye, ha menekülésre fogná a dolgot.

Kiemelt fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik