Sport

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója lett

Monspart Sarolta hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak kedden, olvasható a Magyar Közlönyben. Az első magyar világbajnok tájfutó, egyben a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja 75 évesen kapta a kitüntető címet.

Monspart Sarolta: Hat napig kitartóan meneteltem a halál felé
Monspart Sarolta, akit nemrég A Nemzet Sportolójának jelöltek, már nem törekszik a győzelemre a jó istennel vívott versenyében. Szeretne vele döntetlenben kiegyezni még pár évre. A világbajnok tájfutónő a fél országot megmozgatta. 76 évnyi sport és élettörténet.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

A Nemzet Sportolói

Balczó András,
Hammerl László,
Weltner Györgyné Ivánkay Mária,
Kamuti Jenő,
Kárpáti György,
Bíróné Keleti Ágnes,
Magyar Zoltán,
Portisch Lajos,
Sági Györgyné Rejtő Ildikó,
Schmitt Pál, Varga János,
Monspart Sarolta

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik