Sport koronavírus

A magyar szervezőknek nem jeleztek egészségügyi problémát a koreai vívók

A zárt kapuk mögött megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix szervezői a verseny során nem kaptak értesítést arról, hogy egészségi problémájuk lett volna azoknak a dél-koreai vívóknak, akiknek később pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A budapesti versenyt megelőzően minden induló egyénileg nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségi problémája lenne

– olvasható a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) csütörtöki közleményében, amelyben az MVSZ hangsúlyozta: a helyszín fertőtlenítése a verseny lebonyolítását követően teljes körűen megtörtént.

A szövetség arról is tájékoztatást adott, hogy azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a szállodát, ahol a dél-koreai csapat lakott, továbbá kérte a Nemzetközi Vívó Szövetséget, hogy intézkedjen a tagországok tájékoztatásról.

A magyar csapatról azt írták, „a versenyzők, edzők és technikai résztvevők – a szövetség korábbi javaslatára – 2020. március 12-től már otthoni karanténban tartózkodnak, egészségi problémáról egyikük sem számolt be, mindenki panasz- és tünetmentes. Felkészülések, edzések, versenyek nincsenek”.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos újságírói kérdésre azt felelte, a koreai vívók ügyében elindult a járványügyi felderítés, egyelőre nem tudnak arra válaszolni, hogy hol kaphatták el a vírust, ezt majd a vizsgálat során derítik ki.

A dél-koreai vívószövetség csütörtökön jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje a válogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Európából, és egy magyarországi versenyen is jártak.

A tájékoztatás szerint a női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden Ulszanban megvizsgálták, ezután kapták meg az eredményt.

Kiemelt kép: Grigory Sysoev / Sputnik

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik