Sport

Bacskai a Harcsa-ügyről: Megértem Zolit, de én is pofára estem

Forrong az ökölvívó társadalom, mert a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) zártkapus, a londoni olimpiai kvalifkációs tornáért vívott mérkőzésre kötelezett volna három-három ökölvívót.

Több klub is bojkottot hirdethet a Magyar Ökölvívó Szövetség ellen
Elég komoly botrány robbant ki a magyar a magyar bokszban, a furcsa szövetségi döntésekre pedig drasztikus válasz érkezhet.

Harcsa Zoltán és bátyja Norbert borította ki a bilit. A Vasas ökölvívójának a három éve profi Bacskai Balázzsal, kellett volna kesztyűznie a MÖSZ szándéka szerint. Harcsa azt nehezményezte, hogy ez szembemegy a szövetség által korábban megfogalmazott válogatási elvekkel.

Kedd óta tart a vihar, Harcsa akkor, a kiírt szpáringon nem állt ki, hanem letette a kesztyűjét a Madárfészek Akadémia ringjének a közepére. Egyúttal jelezte, tönkretették, így amíg Balzsay Károly a szövetségi kapitány, addig nem is veszi fel többet a kesztyűjét, inkább abbahagyja sportpályafutását.

Nos, a kijelölt, de eddig hallgató ellenfél Bacskai Balázs is megszólalt, stílszerűen ő is egy 28 perces videóban. A 2010-es amatőr Európa-bajnok monológjának 15 legérdekesebb gondolatát szerkesztett formában közöljük:

  1. A legfontosabb: „Kedd óta mindent tisztáztam a Harcsa-családdal, mi nem haragszunk egymásra, nem hiszem, hogy köztünk, vagy a két család között lenne probléma.
  2. Mindkettőnknek rossz helyzet ez. Én is voltam hasonlóban. Édesapám összeveszett az akkori szövetségi kapitánnyal, ezért elmentünk az edzőtáborból. Azonnal felhívták a súlyomban konkurens versenyzőt, hogy ő menjen helyettem. A klubom kiállt mellettem, visszamehettem az edzőtáborba, de hetente háromszor kellett megmérkőznöm ellenfelemmel. Beleálltam, amely után 2006-ban megnyertem a junior világbajnokságot.
  3. A következő mélyütés pályafutásom alatt az volt, amikor felmentem 75 kilóba a magyar bajnokságon. A döntőben pont Zolival találkoztam és legyőztem. A következő évben Zolit legyőzték az elődöntőben, én másik ágon ugyanúgy döntőbe jutottam és nyertem. Az olimpián mégis 75 kilóban Zolit indították, holott a súlycsoport kétszeres bajnoka voltam már, ennek ellenére azt kérték tőlem, fogyjak le 69-be, ott indulhatok, ha kiharcolom. Beálltam a sorba, kivívtam a 2016-os részvételt is.
  4. Igen, olimpia után profinak álltam, Két hónapja még arról álmodtam, hogy év végén WBO-címmeccsem lesz, de Rácz Félix a promóterem bedobta a törölközőt és így pofára estem.
  5. Közben tavaly decemberben kiderült, van lehetőség arra, hogy a profik is belépjenek az olimpiáért folytatott versengésbe.
  6. A szövetség megkereste a Félixet, tárgyalásokat folytattak milyen anyagi ellentételezéssel tudjuk bevállalni, hogy az olimpiáig kilenc hónapra kivesznek a profi életből. Az amatőrök is fizetést kapnak, akkor nekünk miért kellene ingyen vállalni?
  7. Úgy állapodtak meg, hogy a profik nem fognak tudni a központi edzőtáborozásokon részt venni, hiszen nekik van egy programjuk, stábjuk, akikkel évek óta folyamatosan készülnek. Ezért azt kértük, csak a szükséges, előírt, kesztyűzésekre kelljen elmennünk.
  8. Úgy voltam vele, hogy aki nem vett részt azokon az edzőtáborokon, a hónapok óta tartó kemény központi felkészülésen, ahol minőségi edzőpartnerekkel készültek, az úgymond hátrányból indul majd a kesztyűzésen. Ennek ellenére felvettem a kesztyűt, hogy kivívjam magamnak a jogot.
  9. Nyilván a páros meccs kiírásában én sem mindennel értettem egyet. Nem én kértem a zárt ajtókat, a közönség, az újságírók kizárását, csak azt tudtam, lesz egy mérkőzés egymással.
  10. Tavaly október óta a profi ökölvívásból egy árva forintot sem kerestem, mégis edzettem akkor is, amikor idén már egyedül maradtam. Az olimpia érdekében beleálltam a munkába, edzettem.
  11. Ezért úgy mentem oda a keddi kesztyűzésre, mint egy sportoló. Egyenesen, szemből szembe szerettem volna legyőzni Zolit, ha úgy tetszik elvenni az álmát, másképp: megküzdeni a saját álmomért.
  12. Zoli a mérlegelésre már úgy jött oda, hogy a megengedett egy kilós toleranciánál is több volt a súlya, mert már tudta, hogy másnap úgysem bokszol. Megkérdezték, vállalom-e így is? Persze – mondtam. Belementem ebbe is.
  13. Most mégis én kapok inkorrekt leveleket, hogy vissza kellene lépnem Zoli javára, stb..
  14. Megértem, hogy Zoli csalódott. Az volt az álma, hogy kijusson az olimpiára.
  15. De miért ne álmodhatnék én is az olimpiáról, ha a szabályok megengedik? Igazából csak azt illeti meg az álom megvalósulásának a joga, aki hamarabb fogalmazta meg azt? Én csak bunyózni szerettem volna. Nem adatott meg.”

A teljes videót itt nézheti meg, hallgathatja végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik