Sport

A magyar birkózók kőkeményen bekezdtek az Európa-bajnokság nyitányán

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor (87 kg) is bejutott az elődöntőbe a Rómában zajló birkózó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján, számolt be róla az MTI.

A legjobb 16-ban a magyarok közül elsőként a tavalyi Európa Játékokon ezüstérmes Torba Eriket (63 kg) szólították, aki a vb-ezüstérmes Victor Ciobanuval csapott össze. Állásból egyértelműen a magyar volt aktívabb, riválisa intését (1-0) követően lentről két szép pörgetéssel 5-0-ra elhúzott. A második szakaszban a moldovai nagyobb erőket mozgósított, de eldobni nem tudta, mert Torba gyönyörűen lefordult. A hajrában Ciobanu kockáztatott, Torba pedig gyönyörű kontraakcióból eldöntötte a meccset és 10-3-ra győzött.

A negyeddöntőben viszont hamar kikapott: az orosz Ibragim Labazanovval csapott össze és a sok akciót hozó első menetben el is dőlt a csata: Labazanov 6-2-re vezetett, amikor sikerült tusba szorítania magyar riválisát.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lévai Zoltán a selejtezőben a vb-második svéd Kessidist verte nagy fölénnyel, a 16 között pedig még egyértelműbb győzelmet aratott a szlovák színekben versenyző Denis Horváth ellen. Lévai az első menet után 3-0-s előnyben volt egy intés, pörgetés “kombinációval”, a második szakasz közepén pedig lentről nagy ívű dobással zárta le 9-0-s technikai tussal a meccset.

A négy közé kerülésért vívott meccsen az orosz Iszlam Opijev ellen is folytatta remek szereplését, aktívabban kezdett és intéssel jutott előnyhöz (1-0), majd kevéssel az első szakasz vége előtt Opijev elrontott támadására jól reagált és kiléptette az oroszt (2-0), aki ráadásul meggondolatlanul kért videózást (3-0). A második három percben sokáig elkeseredett álló harc folyt a szőnyegen, Lévai jól állt a lábán, ám közel két perc után passzivitásért intették (3-1). A láthatóan már nagyon fáradt magyar azzal a tudattal hasalt le a szőnyegre, hogy Opievnek egy billentés is elég a győzelemhez, viszont már az oroszban sem volt elég erő. Lévai gyönyörűen védekezett, lecsúszott Opijev fogásáról, a visszakapaszkodásból pedig jó érzékkel egyből el is dobta az oroszt (8-1) és megnyerte a meccset.

A már olimpiai kvótás Lőrincz Viktor (87 kg) gyakorlatilag bemelegítő meccset vívott az olasz Mirco Minguzzival. A BHSE klasszisa kevesebb mint két perc után már 5-0-ra vezetett, majd egy kivitellel 7-0-ra növelte előnyét. A szünetig az olasz egy Lőrincz által vitatott kiléptetéssel szépített 7-2-re, de a második menetben viszont szinte meg sem tudta moccantani az erejével láthatóan spóroló magyar vetélytársát.

Az állásban szinte ellenállhatatlan Lőrincz a negyeddöntőben is nagyon meggyőzően gyűrte ellenfelét, akit a bírák alig egy perc után meg is intettek (1-0). A parterhelyzetben aztán Lőrincz nem kegyelmezett ellenfelének, négyszer is megpörgette (9-0), amivel elérte a technikai tushoz szükséges különbséget.

Az első nehézsúlyú versenyén szereplő Varga Ádám papírforma vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben a négyszeres világbajnok török Riza Kayaalp ellen.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik